Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Studentkorridor utan alkohol – en succé

Uppdaterad 2013-02-24 | Publicerad 2011-03-09

Studenterna står på kö

Måste studentliv vara lika med supa och fest? Länge har det varit så. Men när AF Bostäder i Lund lanserat sin nya helnyktra studentkorridor har studenterna stått på kö.

AF Bostäders satsning på en studentkorridor helt utan alkohol och droger, har gått hem. Studenterna köar för att bo i ett av rummen på Magistratvägen 55 B på Delphi i Lund. Nolltolerans mot alkohol och droger råder.

– Det är bra att leva nyktert när man pluggar, säger Elin Ottosson som är nyinflyttad i korridoren, till Sydsvenskan.se.

Tidigare bodde ett av studentstaden Lunds mest ökända festgäng i korridoren – Sportsuparklubben Kamraterna. Efter att de flyttat därifrån helrenoverades rummen och korridoren. De nya hyresgästerna har andra vanor.

– Jag dricker inte alkoholhaltiga drycker – därför passar det här mig perfekt, säger Martin Holmgren.

Studenter super för mycket

I Norge har det gjorts en undersökning av studenters alkoholvanor. Den visade att 13 procent av kvinnorna och 16 procent av männen på Oslo universitet drack så mycket att de riskerade att få allvarliga men av alkoholen.

– De är farligt nära att få skador av alkoholen, säger socialantropologen Ellen Marie Tefre som ledde undersökningen, till TT.

Den norska undersökningen visade att varannan student hade missat föreläsningar dagen efter en fest, var tredje hade haft minnesluckor och var tionde hade råkat ut för olyckor eller skador i samband med alkoholintag. 56 procent medgav att de drack för mycket.

– Det är ett väldigt supande i studentvärlden, kommenterar Martin Holmgren i Lund.

I Oslo hade supandet ökat med ungefär 20 procent på nio år. Inget tyder på att det ser annorlunda ut på svenska universitet.

Alkoholfri bål

När de nyktra studenterna hade inflyttningsfest i sin korridor, serverades hembakade bullar och bål med läsk och frysta hallon.

– Här får man inte ha alkohol eller droger på rummet och inte uppträda påverkad. Däremot kan ingen kräva av de boende att de håller sig nyktra när de befinner sig någon annanstans, berättar Martin Holmgren.

Studenterna har olika skäl att hålla sig nyktra. För Elin Ottosson handlar det om en inställning snarare än om regler.

– Jag är inte absolutist men tycker att alkoholkonsumtionen ökar för mycket i Sverige. Eftersom jag varit aktiv ledare inom idrotten anser jag att man ska vara ett föredöme för de yngre och hålla sig nykter, säger hon.

Hitta utbildning

Minimedia