4,1 sekunder efter ledaren vid mellantiden. 0,8 i mål.

Svenske Marcus Hellner stod för en rejäl upphämtning i Tour de ski i tyska Oberhof.

– En otroligt stark prestation, säger förbundskapten Joakim Abrahamsson.

Marcus Hellner var ett av namnen som förbundskapten Joakim Abrahamsson hoppades på i Tour de ski-prologen i tyska Oberhof.

Vid mellantiden var han nöjd. Inte så mycket mer.

Hellner var bara 17:e man, var 4,1 sekunder efter ledaren och hade en rejäl uppförsbacke till toppen.

Men det var även där det skulle vända för svensken.

Slutade tvåa

Under den andra halvan av loppet stod han för en mäktig upphämtning. Minskade glappet till toppen ganska omgående och när han passerade mållinjen var Hellner ny ledare.

– I tidigare lopp har han öppnat för hårt. Nu disponerade han loppet fantastiskt bra och åkte jättebra mot slutet. Det märks att han börjar bli allt mer rutinerad, säger Abrahamsson.

Till slut blev Hellner tvåa – åtta tiondelar efter norrmannen Petter Northug.

Marcus Hellners prestation var glädjande.

Brodon tia

Det var även Hanna Brodins tiondeplats.

Damtävlingen i Tour de ski kom att handla om en ung och okänd svensk.

19-åriga Hanna Brodin slutade tia– och var själv rejält överraskad.

– Jag kände att det gick bra men kanske inte så bra, säger Brodin.

– Jag försökte bara ha kul, göra mitt bästa. Sedan passade banan med många uppförsbackar mig ganska bra. Det var kul.

Brodin åkte in som tvåa men slutade på en tiondeplats och har nu en bra position inför lördagens jaktstart på 10 kilometer, 17,6 sekunder efter segraren Petra Majdic, Slovenien.

19-åringens plan är att överraska även där.

– Vi får se hur det blir, men det är en distans som är rolig och det har även gått bra för mig i de svenska tävlingarna. Det kommer bli jättekul, säger hon.

På herrsidan gjorde Emil Jönsson comeback efter ljumskskadan och slutade på 22:a plats, 14,3 sekunder efter Northug. Jesper Modin slutade på niondeplats.

Britta Norgren slutade på 33:e plats, 25,4 sekunder efter Majdic.