”Vi har de sämsta villkoren i Europa”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-21

Lutfi Kolgjini drar ner på avelsverksamheten och säljer gårdar och hästar.

Nu efterlyser uppfödaren Olle Larsson från stall Sisyfos högre uppfödarpremie.

– Uppfödarna i Sverige har de sämsta villkoren i den etablerade travvärlden i Europa, säger han.

Lutfi Kolgjini har haft fina framgångar som uppfödare, men nu har han beslutat sig för att sälja flera av sina fölston och även två av sina gårdar.

För att få lönsamhet kommer han att ha färre fölston och bättre kvalité.

– Det finns inte utrymme att bedriva stor avelsverksamhet i Sverige som det ser ut i dag i svensk travsport, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.

”Höj uppfödarpremien”

Nu får han medhåll av Olle Larsson, från stall Sisyfos som föder upp Sisu-hästarna.

– Det är tufft att få det att flyta, det har Ludde rätt i. Uppfödarna i Sverige har de sämsta villkoren i den etablerade travvärlden i Europa. Både Danmark och Norge har börjat med högre uppfödarpremier till yngre hästar. Italien och Frankrike har också högre uppfödarpremier. Jag tycker att de ska höja uppfödarpremien för hästar som är mellan två och fem år. Det ska löna sig att satsat på kvalité. Det bästa stödet till uppfödarna är att de som får fram bra hästar får premier för det, säger han.

– Sedan jag började i travet har det snackats om att det är dåligt för alla, men man måste fokusera och göra det så bra som möjligt. Det Ludde säger är att det inte finns någon marknad för mellanklass-hästarna utan han måste satsa på högre kvalité och det håller jag verkligen med om, säger han.

Köper hästar från USA

Han berättar att de hela tiden måste se till att ha riktigt bra fölston att avla på.

– Vi som är uppfödare måste hela tiden uppdatera oss. Man måste hela tiden få in nya ston som levererar och de som inte levererar måste bytas ut. Det blir mer och mer kvalité inom aveln, säger han.

– Jag åkte till USA i år och köpte tolv fölston och åkte dit i fjol och köpte tolv hästar. Dessutom har vi sålt 12 fölston i år.

Tränar hästarna själva

När de inte lyckades sälja alla hästar på auktionen ifjol beslutade de sig för att ha kvar hästarna ett tag och träna dem själva.

– Det vi har fördel är att vi har en travgård så när vi inte lyckades sälja våra hästar, tränar vi dem själva och säljer dem som tvååringar. Hästar som är nära start är lättare att sälja. Vi har kvar en tredjedel av kullen eftersom det var svårt att sälja på auktionen förra året. Man får hitta nya lösningar på nya problem och vara positiv, säger han.