Skadevåg i Sverige: ”Många faktorer...”
Publicerad 2014-07-16
Det går en skadevåg i trav-Sverige just nu.
Flera av landets bästa hästar står med allvarliga skador.
– Det är många faktorer som påverkar det, säger Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström.
Ulf Stenströmers stjärnhäst Noras Bean tvingades avsluta sin tävlingskarriär på grund av skador, Prix d´Amérique-vinnaren Maharajah har också vilat länge på grund av en lättare skada och de senaste dagarna har flera topphästar i Sverige rapporterats allvarligt skadade.
Lutfi Kolgjinis snackhäst Raja Mirchi tränas inte för tillfället och har ett svullet ben då hästen ska ha sparkat i ett staket dagen efter andraplatsen i Boden, stjärnhästens senaste start.
Flera allvarliga skador
Elitloppstvåan Panne de Moteur, som tränas av Stefan Hultman, har inte setts till på en travbana efter starterna på Solvalla och måste även han, precis som Raja Mirchi, stå över storloppet Hugo Åbergs Memorial på grund av en skada i ett av sina ben.
Trav365 har två dagar i rad avslöjat svåra skador, i tisdag då Per Linderoth berättade att säsongen var över för ett av Sveriges bästa sto, Blended Scotch, på grund av en gaffelbandsskada.
Under onsdagen bekräftade Veijo Heiskanen att även hans jättetalang Amazing Man troligtvis fått resten av tävlingssäsongen spoilerad av en liknande skada.
”Dags att ifrågasätta?”
I Micke Nybrinks senaste krönika i Aftonbladet går han in på den hisnande snabba utvecklingen i svensk travsport där hästarna pressas ner i snabbare tider hela tiden.
– Det är snudd på skrämmande. Vill vi att en bäbis ska springa 1.10,7? Är det inte dags ifrågasätta den nya stilen? frågar han sig och fortsätter:
– Vad det handlar om i dagens travsport är att köpa bra gener, ge hästen en sund miljö, köra in den, bygga grunden med ett visst omdöme, ge den bra mat och låta hästen växa till sig. Sen, när den är två eller tre år, köper man en jänkarbike, rycker alla skor, slänger på ett helstängt huvudlag och kör 1.11. Välkommen till travet i Sverige 2014.
Vissa fixar det, andra ... springer en gång och sen aldrig mer.
Svensk Travsports nyhet: Skadedatabas
Svensk Travsports chefsveterinär, Göran Åkerström, kan inte uttala sig varför flertalet topphästar skadat sig just nu.
– Hastigheten påverkar, underlaget påverkar och beslagen påverkar. Det är många faktorer som påverkar, men vi har inget underlag för att säga något om det just nu.
Men snart kommer travförbundet att börja jobba med en skadedatabas för första gången i svensk travsports historia.
– Till hösten kommer vi börja att jobba med det för att få ett bättre grepp angående skador. Vi har inte haft det hittills och det är en stor brist, säger han.
– Det här arbetet ligger på planeringsstadiet just nu, men under hösten kommer vi börja med det och det är kanske det viktigaste vi har att göra framöver. Vi kommer att träffa några av världens bästa forskare på underlag för att vi ska få material för att veta hur vi ska jobba. Vi måste det, det är absolut nödvändigt om vi ska fortsätta utveckla sporten, inte minst för hästarnas skull, säger Göran Åkerström till Trav365.