Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Vendela

ATG:s vd: Snart köper jag en egen travhäst

Uppdaterad 2013-04-10 | Publicerad 2013-02-18

Hasse Skarplöth.

Hasse Skarplöth, 40, är mannen som fått i uppdrag att vända ATG:s omsättning.

Här berättar den nya vd:n om sina planer för 2013, turnén runt om i trav-Sverige och vad han gör när han blir ensam vinnare på V75.

– Då köper jag en travhäst. Det pågår en vadslagning på kontoret när jag ska bli hästägare. Det är bara en tidsfråga innan jag har en häst, säger han.

Hasse Skarplöth i vinnarcirkeln på Romme tillsammans med Turbos Cherie och Leif Witasp.

I och med det nya året tillträdde 40-årige Hasse Skarplöth som vd för spelbolaget ATG.

Han lämnade sitt tidigare arbete som vd för Viasat Norden för att ta över efter Remy Nilson som gick i pension efter 25 år på spelbolaget.

För Hasse, som aldrig arbetat inom travet men haft ett travintresse, är det en ny värld som han ska sätta sig in i. Men han känner sig väldigt välkommen på sitt nya jobb.

– Man kan likna det vid att åka på en charterresa till Thailand, kliva ur planet och mötas av 40-gradig värme.  Det är lite samma känsla. Det är otroligt mycket intryck och människor som är passionerade och engagerade. Det känns jättebra och roligt. Det finns mycket att bita i, konstaterar han.

Besökt travstall

Nu den första tiden har han rest runt i Sverige för att bekanta sig med travsporten på närmre håll.

Det har blivit besök på banor som Jägersro, Halmstad, Åby, Romme, Bollnäs,  Solvalla och Örebro för att träffa aktiva.

– Det är viktigt för mig som inte har så mycket trav- och galoppsportserfarenhet att lyssna på folk, vad de har för idéer och tankar. Och att få se verkligheten. Ska jag kunna bidra så måste jag förstå vad vi håller på med dagligen.  Jag har fått varit med i stallen och sett hur man tränar hästar och mycket av det är helt nytt för mig. Travbanor har jag varit på förr, men det är klart att man tittar på saker och ting med andra ögon i den rollen som jag har nu.

”Härlig upplevelse”

När han besökte Jägersro fick han även chansen att få köra en travhäst.

– Jag fick köra en av travskolans hästar, höll själv i tömmarna men tack och lov satt någon bredvid mig. Det var väldigt roligt och en härlig upplevelse.

Efter att ha varit runt och träffat olika personer inom travsporten märker Hasse att det finns många viljor, ambitionen är att samla alla till ett gemensamt mål under 2013. Det finns många särintressen att tillgodose; hästägare, uppfödare, tränare, kuskar och spelare.

– Det som ligger närmast till hands är att göra ett manifest-arbete för att exakt beskriva vad vi ska åstadkomma och hur vi ska bete oss. Det finns ett starkt engagemang och en passion, men den är inte riktad åt samma håll och det är en stor utmaning att få till det. Det är först då vi kommer att bli riktigt bra.

–  Det har funnits idéer tidigare men om man ska få riktig kraft i det så måste det ut i hela organisationen och ärlighetens namn så duger det inte bara med ATG. Det måste vara väl förankrat hos alla i vår värld. Tränare, travbanor, hästägare. Sedan kan inte alla vara med och designa det här men det måste finnas representation från alla. Jag gjorde den här resan på Viasat och det tog ett år. Det gäller det att få ner allt till något enkelt som alla kan förstå, säger han.

Han poängterar det viktiga med att alla inom sporten jobbar tillsammans för att uppnå målen.

– Det kommer säkert fattas tiotusentals beslut i trav-Sverige varje dag och om jag är otroligt vass och duktig så kan jag själv vara inblandad i några av dem. Har du 5 000 beslut åt vänster och 5 000 beslut åt höger så står vi helt stilla. Ambitionen är att få alla beslut åt ett och samma håll. Då blir det kanon.

Hur kan du använda dina erfarenheter från tv-branschen inom travet?

– Jag ska vara ödmjuk, jag har bara jobbat 25 arbetsdagar hos ATG.  Men det finns saker i vår tv-produkt som vi bör se över. Jag tycker att vi är fantastiskt duktiga på att tillfredsställa de som redan är insatta i travet. Och det gäller inte bara tv. Men det finns en rejäl potential att bli bättre på att få med folk som inte är så insatta. Många tycker att vi är roliga då och då, men vi tar dem inte i handen och bjuder in dem till travsportens underbara värld. Där kan vi bli mycket bättre. Det måste ske i allt vi gör; tv, spelformer, atg.se och ombudsmiljö. Det är inte så lätt för någon som inte har några förkunskaper att komma in i travet.

Hasse Skarplöth tillträder jobbet som vd under en tuff period för travsporten i Sverige. ATG kämpar mot sjunkande omsättning och i januari presenterade spelbolaget ett sparpaket på 40 miljoner kronor gällande prispengar under 2013 på grund av tappet under 2012.

”Är inte nöjd”

Ett av spelen där omsättningen har sjunkit rejält är V86 på onsdagarna.

– Jag är inte nöjd med utvecklingen, varje onsdag får man ett slag i mellangärdet när det gäller omsättningen. Vi måste undersöka vad vi ska göra, jag har inte svaret nu idag, men det är ett problem som måste lösas. Det är viktigt att vi har intressanta produkter på mer än bara lördagar.  Ambitionen kring V86 är det inget fel på, men frågan är om det är rätt med ett så långt format på onsdagar, säger han.

Medan ATG backade under 2012 ökade Svenska Spel.  Vad har de gjort som ATG har missat?

 – Marknaden ljuger sällan. Svenska Spel har varit mer konkurrenskraftiga och erbjudit något som marknaden vill ha på ett bättre sätt. Det är inte svårare än så. Det är oacceptabelt att det är så under en längre tid.  Där ska vårt manifestarbete ligga till grund för vad vi ska göra.

En stor fråga för tränare, uppfödare och ägare är totoskatten i Sverige som många anser vara för hög.

Hur kan vi få politikerna att sänka totoskatten och fördela mer pengar till travet så att branschen kan växa igen?

– Det är något som vi vill såklart, men det är en separat process. Vi kan inte bara skylla på omvärlden, det finns ett behov att förändra saker hos oss själva i första hand. Sedan är det kanon om vi kan åstadkomma saker på andra områden, säger han.

På fritiden kopplar Skarplöth själv av med travspel, tillsammans med vänner spelar han V75 varje vecka.

–  Det har gått bra på spelet, vi har vunnit några tusenlappar. Det är inte jag som tar ut raderna än så länge. Det är mer upplevelsen än pengarna.

Vad gör du om du blir ensam vinnare på V75?

– Jag är mer för upplevelser än för saker och det som ligger nära till hands är att köpa en häst. Det pågår en vadslagning på kontoret när jag ska bli hästägare. Det är bara en tidsfråga innan jag har en häst, säger han och skrattar.