Nya uppgifter: Kan få fängelse
Uppdaterad 2012-02-07 | Publicerad 2012-02-06
Travtränaren Nisse Enqvist kan dömas i tingsrätten.
Just nu arbetar djurskyddet vid länsstyrelsen i Östergötland med fallet som ska överlämnas till åklagare.
Tas fallet upp i tingsrätten kan han dömas till alltifrån böter till fängelse.
– Vi tycker att det är tveklöst så att han har gjort det här, säger länsveterinären Pierre Nordmark.
I två månader har länsveterinären Pierre Nordmark arbetat med Nisse Enqvist-fallet.
Tränaren dömdes av ansvarsnämnden till åtta års avstängning och tillträdesförbud på landets travbanor efter att ha dopat sina hästar.
Nu har länsstyrelsen granskat fallet och de yrkar på att åtal ska väckas.
– Vi håller på att förbereda ett åtal och det är ganska nära förestående. Det här ska dras för länsrådet. På fredag eller början av nästa vecka beräknar vi vara klara här, säger Pierre Nordmark.
Åtalar även veterinären
Åtalat kommer gälla flera punkter.
– Det gäller två huvudsaker. Att han har injicerat hästar utan att ha den utbildningen, man får inte göra det hur som helst. I djurskyddslagens 17:e och 18:e paragraf så anges hur man får träna och att man inte får använda otillåtna dopningmedel. Det gäller paragraf 10, 11, 17, 18.
– Han har använt otillåtna medel, det är visat på analyser av hår, blod, flaskor och sprutor som kommer från det stället. Vi tycker att det är tveklöst så att han har gjort det här. Vi kommer att åtala veterinären, även om vi inte har så stort hopp om att få veta vem det är. Vi har ett eventuell namn. Vi förbereder det här och ska dra det för länsrådet på fredag.
Det är sedan upp till åklagaren att väcka åtal.
– Vi lämnar över det till åklagaren. Vi riktar det till åklagarmyndigheten i Norrköping där Nils Enqvist bor. De ska göra en förundersökning på det och sedan får vi hoppas att de tycker som vi. Om åklagaren väljer att väcka åtalet blir det rättegång i tingsrätten.
Vad kan det bli för straff?
– Det är inte några högre straff. Vi har gått igenom det här med juristerna. Djurskyddslagen har straffsanktioner och två år är maxstraffet. Det finns fängelsestraff, till exempel de värsta djurplågeri-brotten kan ge fängelse. Vi hade ett fall där en man misshandlade en hund grovt och han fick ett års fängelse.
Kan det bli fråga om djurförbud?
– Det finns vissa delar i det här som kanske kan betraktas som det. Men jag kan inte säga mer på grund av förundersökningssekretess.
– Djurförbud ska vi meddela när det är vanvård eller om man är dömd för djurplågeri. Men det är inte säkert att han blir dömd för djurplågeri i det här fallet. Det är inte vanvård heller. Om han döms är det troligtvis för att han har agerat veterinär och injicerat preparat. Sedan kommer vi också att meddela läkemedelsverket hur det här läkemedlen har kommit hit. Att handel har pågått med otillåtna läkemedel.
Länsstyrelsen kommer även försöka att besöka Nils Enqvist gamla stall.
– Vår uppgift är två saker. Att se bakåt om det skett ett brott och försöka se att det inte fortsätter. Vi ska göra tillsyns besök så att det inte fortgår men vi tar en sak i taget. De här är ett komplicerat fall och många är inblandade.