Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sverker

Racket-bluffen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-03

Så luras kunderna

Har du köpt en likadan tennisracket som Robin Söderling eller någon annan världsstjärna?

Känn dig lurad.

Proffsens verktyg målas i regel om till den racket tillverkaren vill sälja.

– Jag har spelat med samma modell sedan jag var 17–18 år, säger Robin Söderling till Sportbladet.

Robin Söderling spelar ­officiellt med Head Youtek Radical Midplus, men det är en sanning med modifikation. Enligt en källa inom racketindustrin använder 90 av spelarna på topp 100-listan ommålade racketar. Under färgen kan det finnas upp till 20 år gamla modeller.

– Racketarna ser likadana ut och det är det de säljer på. Jag byter bara färg på racketen, säger Robin Söderling, som har spelat med samma modell sedan tonåren.

”Få byter racket”

Magnus Norman har också erfarenhet av så kallade ”paint jobs”. Under karriären bytte han modell fem-sex gånger, men endast enligt Wilson-reklamen.

– Jag spelade med samma racket från det att jag var 15 år. Väldigt, väldigt få spelare byter racket under karriären. Det är ju det viktigaste man har. I butikerna står det att den och den spelaren använder en viss racket – men i själva verket är det en annan spade. Det kommer mycket material, men världsettan (Roger Federer) spelar med en racket som Stefan Edberg använde. Det säger lite om allting, berättar han.

Är inte det vilseledande marknadsföring?

– Jo, men jag tror att det finns förståelse för idrottsindividen. Jag är övertygad om att det är likadant inom golfen, säger Magnus Norman.

Robin Söderlings racket är specialanpassad för hans brutala spelstil. Strängad ­väger den runt 390 gram, vilket är betydligt mer än genomsnittsvikten för en proffsracket.

– När han inte är i form är det en nackdel med en extra tung racket, men när han är i form är det en jävla fördel. Bollen kommer i en väldig fart. Jag har aldrig spelat mot någon som slår hårdare, säger tränaren Norman.

Skickas till specialist

De Head Youtek Radical Midplus som säljs i butik väger, med senor, endast 312 gram. När Söderling får sina ramar från Head skickas de omgående till Priority One, en specialist i USA. Roger Federer, Andy Murray, Novak Djokovic, Marcos Baghdatis, Lleyton Hewitt och Fernando Gonzalez använder samma firma för att specialanpassa sina arbetsredskap.

– Greppet har alltid varit viktigt för mig. Jag har gjutit mina grepp i sex-sju år, så att alla är exakt lika, berättar Robin Söderling.

Tyngden, balansen, ramens styvhet och svingvikten är ofta individuellt anpassad. Vikten och balansen kan korrigeras med silikon i racketstocken och blytejp, som finns att köpa i vissa butiker. Vissa spelare väljer att plocka delar från olika fabrikat. Det sägs att både Joachim ”Pim-Pim” Johansson och Mario Ancic hade Head-grepp på sina racketar från Yonex.

– Vad jag gjorde exakt vill jag inte gå in på, så jag säger varken bu eller bä, säger ”Pim-Pim”.

Johansson lurad

Thomas Johansson var sex år när han fick en ”Rossignol F-200 Carbon” – den racketen idolen Mats Wilander använde. Långt senare träffade den förre världssjuan sin barndoms förebild och frågade om han fick känna på Wilanders racket.

– Den var mycket tyngre, inte alls samma racket. Det här har förekommit länge, säger Thomas Johansson.

Han pratar om de tveksamma arbetsmetoderna inom racketindustrin, om det många skulle kalla vilseledande marknadsföring.

– Ryktet säger att (Rafael) Nadal är den ende stor­spelaren som använder den racket som säljs i affärerna. Jag har inte hört talas om någon annan som gör det, säger Thomas Johansson.

Följ ämnen i artikeln