Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Superarenorna som ska ge Spanien VM

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-27

Nu bygger även Spanien nya fotbollskatedraler

Nu tar La Liga up striden med Premier League och Bundesliga i grenen superarenor.

Sportchansen presenterar de nya spanska fotbollskatedraler som gör landet till en glödhet kandidat att få VM 2018.

Spanien och Primera Division äger ett par av fotbollsvärldens mest mytomspunna fotbollskatedraler. Nou Camp i Barcelona är störst och mäktigast med nästan 100 000 i kapacitet. Estadio Santiago Bernabeu i Madrid är aningen mindre men knappast mindre klassisk.

Men därutöver har La Liga inte haft särskilt mycket att komma med. Förutom några hyfsade anläggningar som mest levt på draget kring sina ägare – i Bilbao, Sevilla, Valencia – har La Liga oftast associerats med rudimentära kommunala arenor som sett sina bästa dagar.

Började på Mallorca

Snart har den bilden ändrats drastiskt. Tio år efter Premier League och fem år efter Bundesliga håller Spanien nu på att bygga sig ikapp de andra toppligorna. Serie A och Ligue 1 är på det här området rejält akterseglade av La Liga.

Byggboomen i La Liga började på Mallorca 1999. Senare har Almeria, Huelva, Malaga och senast Murcia fått kaxiga arenor med kapacitet 20 000 till 40 000. Parallellt har Villarreal gått från 3 500 i kapacitet till nu 25 000.

Men dessa byggen är ändå viskningar mot de som nu kommer. Mest spektakulär är Valencia nya anläggning Nou Mestalla. På ett gammalt mässområde i nordvästra Valencia, en halvmil från city, byggs en superarena som har ambitionen att omedelbart bli en kandidat till finalen av Champions League.

Utformningen liknar Allianz Arena i München med samma känsla av ”flammande skepp” när man ser den på avstånd – den ritas av arkitektfirman Arup som bland annat låg bakom Öresundsbron och operahuset i Sydney. Kapaciteten blir för fotboll 75 000.

Den nedersta läktarsektionen går att dra undan för att skapa en friidrottsarena som tar in 64 000. Nou Mestalla ska stå klar i maj 2009 för att börja användas nästa säsong. Gamla Mestalla kommer då att rivas.

Inviger mot Liverpool

Den andra helt nya storarenan är Espanyols snart invigningsklara anläggning i stadsdelen Cornellà-El Prat . Espanyol har alltför länge hållit till på blåsiga Olympiastadion på Montjuicberget. Nu får man i närheten av Barcelonas flygplats en klassiskt ”brittisk” arena med intim stämning trots 40 000 i kapacitet. Nykomlingen invigs med en match mot Liverpool i februari.

Den nya arena som det annars snackas mest om i Spanien är Atlético Madrids planerade nya hem ”La Peineta”, eller Olympiastadion som arenan egentligen heter. Som det mest kring Atletico Madrid har projekteringen och logistiken tagit sin tid, men nu tycks det som att nykomlingen, med kapacitet 73 000, kan stå invigningsklar 2012.

En annan ny arena som haft problem med byggtillstånd är Real Zaragozas Nouva Romareda. Efter protester från ett lokalt parti är det nu paus i projekteringen av en anläggning som enligt planerna skulle står klar redan denna säsong.

Igång är däremot jobbet med Athletic Bilbaos Nuovo San Mamés, som byggs precis intill ärevärdiga men slitna San Mamés. Den nya katedralen för baskisk fotboll kommer att ta in 58 000 när den invigs 2013.

I Sevilla kommer det troligen att handla om ungefär samma år innan Betis och Sevilla uppgraderat sina slitna arenor till modernt skick och 64 000 platser (båda projekterar för den siffran).

Blir världens största

Trots alla dessa spektakulära nyheter är det troligen ändå FC Barcelonas planer för Nou Camp som världen kommer att tala mest om. Även i Barcelona verkar Allianz Arena ha varit idealet när katalanerna nu vill bygga om och ut sin redan gigantiska anläggning.

Nou Camp ska få tak och en utvändig fasad som kan flimra i klubbens färger. Den ska också byggas ut. I ett första skede till 105 000 – den passerar därmed Azteca i Mexiko City och blir världens största arena som bara används för fotboll. I ett andra skede vill ”Barca” att den ska ta in 120 000.

Men allt är inte möjligt ens för mäktiga FC Barcelona. Lokala protester i stadsdelen som Nou Camp ligger i, Les Corts, har stoppat upp projekt på obestämd tid.

När allt det spanska byggandet är över kommer landet att ha fem arenor som tar in mer än 70 000 (Sevillas OS-stadion har kapaciteten 73 000). Och ytterligare ett halvdussin mellan 40 000 och 65 000. Korrekt analyserat, landet siktar på att få VM eller EM framöver. Det känns som en tidsfråga innan landet tilldelas minst en av dessa turneringar.