Drömlag med drömlöner
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-25
De är idrottsvärldens bäst betalda spelare
Årets amerikanska upplaga av OS-lag i basket hoppade över den gamla etiketten ”Dream Team”. Men gänget personifierar sannerligen den bekanta amerikanska drömmen. Med spelare som på några år har gått från eländiga förhållanden till toppen av idrottsvärldens löneliga.
USA:s basketlag vid OS i Peking skippade att kalla sig själva för ”Dream Team”, som landets basketrepresentanter alltid etiketterats i modern tid.
I stället valde man ”Redeem Team”, som i att återställa.
Man skulle återställa den amerikanska basketäran efter en serie floppar i senare mästerskapsturneringar.
Återställandet lyckades som sagt med besked. Men trots valet av motto vilade det även en tung aura av drömmar över LeBron James, Kobe Bryant, Dwayne Wade och de andra som slog i Spanien i finalen.
Från enkla förhållanden
Drömmar och i vissa fall mardrömmar, såväl längre tillbaka i spelarnas liv som – i vissa fall – på sistone.
Nästan samtliga spelare i USA:s lag har en sak gemensamt: de kommer från enkla afro-amerikanska förorter och småstäder. I skuggan av den mer traditionella amerikanska drömmen har dom med enorma kunskaper i sporten basket snabbt klättrat från moderna ghetton till fantasiinkomster och en tillvaro som glider mellan sport och showbusiness, ibland svävar den även mellan dröm och verklighet.
Svärmorsdrömmar
Några av spelarna är ultraseriösa svärmorsdrömmar, som har fokus på basket, familj och närmaste kapell. Om de inte äger kapellet själva. Som Michael Redd. Andra är eviga problembarn som ständigt har en fot i basketsammanhanget och den andra halvvägs in i en polisbil. Som Carmelo Anthony, som så sent som i år åkt dit för rattonykterhet och marijuanainnehav. Ytterligare några pysslar lite med båda yttrligheter. Som Jason Kidd, anklagad för hustrumisshandel och med erkända alkoholproblem, eller Kobe Bryan, som 2003 var inblandad i en uppmärksammad historia där han anklagades för våldtäkt.
Oavsett vilket liv spelarna lever vid sidan av basketarenorna tjänar ”Redeem Team” fabulösa pengar. När tidningen Sports Illustrated nyligen presenterade sin årliga lista ”Fortune 50” –som rangordnar USA:s 50 mest välbetalda idrottsmän – fanns sex av OS-vinnarna med på topp 25.
LeBron och Kobe toppar listan som väntat
26 stycken på topp 50 är NBA-spelare.
I topp finns föga överraskande LeBron James och Kobe Bryant.
Bryant, son till en framgångsrik NBA-spelare och ett undantag från ”ghettoregeln”, drog senaste året in 35 miljoner dollar, det vill säga ca 215 miljoner kronor. James, son till en ensamstående arbetslös mamma, tjänade 25 miljoner dollar mer.
350 kronor i sekunden
Enligt en annan erkänd inkomstranking, den i finansmagasinet Forbes, toppade faktiskt Bryant listan. Men oavsett vilket blir det illustrerat vilka enorma pengar det rör sig om i amerikansk basket. James tjänar 21 000 kronor per minut, 350 kronor i sekunden.
Men killen från stålstaden Akron i Ohio är å andra sidan numera van vid att ha det gott. Han har under sin korta karriär i NBA redan tjänar mer än motsvarande en miljard svenska kronor. Annat var det när han fyllde 18 år och fick en Hummer i present av mamma Gloria. Hon hade då lånat pengarna för lyxbilen med säkerhet i sonens framtida inkomster och höll på kuppen att få honom utkastad från sin skola…
Känn dig utmanad, ”Tigern”...
Om LeBron James nöjer sig med att tjäna drygt 200 miljoner om året? Inte helt säkert. Hans avtal med Cleveland går ut 2010. Då kan han tänka sig att röra på sig, har han sagt.
Kanske till sitt andra favoritlag, New Jersey Nets, där polaren och hiphop-stjärnan Jay-Z är delägare. Men James kan även överväga spel i Europa. I en intervju under OS sa han att Europa kunde vara intressant för 23-åringen om han får 50 miljoner dollar om året.
CSKA Moskva anmälde omedelbart intresse.
Tiger Woods, etta på Sports Illustrateds lista, ska nog inte känna sig helt säker.
Fotnot. För att se vad basketstjärnorna tjänar, klicka på blålänken ovan till höger: ”Stjärnornas drömlika löner”.