VM hotas av skandal

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-19

FIS-chef: ”Det är mer än ett land som har dopade åkare”

I dag inleds skid-VM och mästerskapet kan redan den första dagen skakas av dopningsavslöjanden. Personerna på bilden har inget med texten att göra.

Liberec. I dag drar VM igång – med en dopningsskandal som bara växer.

Sportbladet kan avslöja att det inte bara är ryska topp-åkare som har testats positivt för epo.

– Jag vet att problemen är lika stora i ett av deras grannland, säger Rasmus Damsgaard, chef för FIS antidopningsverksamhet.

I fyra månader har det stormat om VM. Anledningen är att fem åkare i världseliten har lämnat blodprov som tyder på att de har tagit det otillåtna preparatet epo. Ändå har ingen av dem offentliggjorts eller stängts av, vilket har ökat spekulationerna.

Uppgifter cirkulerade om att dopningsproblemet var isolerat till Ryssland, men det stämmer inte, berättar Rasmus Damsgaard.

– Det är mer än ett land som har dopade åkare, säger han.

Pekar mot Ryssland

Hur vet du det?

– Jag har noterat variationer i åkarnas blodprover sedan 2001. Det som har hänt på senare år är att problemet är mer koncentrerat. Alltså att det är större skillnader i blodvärden hos vissa åkare, men i färre länder.

Pratar du om stora skidländer?

– Hm... ett stort och något litet. De ligger intill varandra geografiskt.

FIS-chefen Damsgaard vill inte precisera tydligare, men det stora landet är tveklöst Ryssland. Mycket pekar på att det andra är Estland.

Ester ifrågasatta

Storleken och det geografiska avståndet stämmer, dessutom har landet åkare i världseliten som tidigare haft problem med dopningskontroller. Andres Veerpalu, Jak Mae och Aivar Rehemaa har de senaste åren missat tester och ifrågasatts.

Men Aivar Rehemaa slår ifrån sig.

–?Jag har inget att vara rädd för och det är svårt att uppröras över de här dopningshistorierna. Jag vill inte anklaga någon. När VM slutar kommer de här historierna också upphöra, säger han.

Svängt onaturligt

Det var förra säsongen som Damsgaard märkte att de fem åkarnas blodvärden svängde onaturligt, vilket skvallrar om epo.

Anledningen till att de ännu inte har dömts är att FIS och Wada, internationella antidopningsbyrån, inte har varit enade om ett gemensamt gränsvärde för när man ska räknas som dopad.

Redan före jul skulle åkarnas namn redovisas, men i stället lovar Rasmus Damsgaard att komma med fler detaljer runt dem i dag.

Följ ämnen i artikeln