Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Häng med Sportbladet bakom kulisserna på OS-studion

Publicerad 2016-08-17

RIO DE JANEIRO. Hemma i tv-soffan ser ni allt som händer framför kamerorna.

Vi vet vad händer bakom kulisserna.

Sportbladets ROBERT LAUL och PONTUS ORRE har varit på besök i Viasats OS-fabrik i Brasilien.

Hur kom det sig att golfen prioriterades framför ridsporten? Varför blev Ola Wenström så förbannad? Och vad har egentligen hänt med Lasse Lagerbäck?

Häng med in i studion ska ni får svar på allt det där – och mycket mer…

De sändande bolagen huserar i den gröna byggnaden med panoramafönster ut mot OS-parken. På baksidan av studiobyggande har bolagen små baracker för förvaring, smink och kontor. FOTO: PONTUS ORRE

Pontus Orres hela bildspecial – se nedan!

Fredrik Johansson håller mobiltelefonen nära örat.

Som ansvarig för gästbokningen till Viasats Rio-studio blir det mycket tid i telefon under ett OS.

Nu försöker han bjuda in fotbollslandslaget:

– Pia Sundhage eller en spelare, hoppas Fredrik Johansson.

Studio Rio, som sänds klockan 21.00 hemma i Sverige med Ola Wenström som programledare, börjar om tre timmar.

Det är ont om tid.

”Bara inte mamma ser att jag röker”

Utanför en barack med svenska flaggan på väggen sitter en snubbe och röker. Olle Nyström är 25 år och reporter.

– Honom plockade vi upp på ett bageri på Hornstull för fyra år sedan, berättar Fredrik Johanson.

Och tillägger:

– Han är extremt talangfull.

Reporter Nyström skakar på huvudet åt att han skulle ha ”plockats upp på ett bageri på Hornstull”.

– Visst, jag jobbade där men jag var frilansande redigerare också.

Nu gör Olle sitt första sommar-OS för ett sändande tv-bolag.

– Bara inte mamma ser att jag röker på bilderna. Då blir hon inte stolt, säger Olle, fimpar cigaretten och går in.

”Det är en lyx”

Baracken med den svenska flaggan på väggen kallas "Kabinen", och ligger strax intill OS-parkens handbollsarena.

– Det är vårt uppehållsrum, säger Ola Wenström.

Här hänger Wenström & Co. när de inte är i sändning, här blir de sminkade och byter kläder, förbereder sig och planerar.

När Sportbladet kommer på besök har vi tur: Kanalens största profil och ansikte utåt sitter i soffan och bläddrar bland några papper. Ola Wenström ser pigg och fräsch ut för att ha jobbat dygnet runt i snart två veckor.

– Ledig kan jag vara hemma. Det är en lyx att få vara på mästerskap. Jag tycker inte att det är jobbigt att jobba, det här är mitt liv och här får jag leva ut det. Jag ska vara här i tre och en halv vecka men jag kommer inte ha sett Sockertoppen, jag kommer inte ha sett Kristusstatyn och jag kommer inte att veta vad Copacabana ligger. Jag käkade ett köttspett på en refug utanför Olympiastadion igår, det var nog första stegen utanför ackrediterat område.

– Jag åker buss och lever i en bubbla, säger Ola Wenström.

Kvällens Studio Rio ska i vanlig ordning innehålla allt mellan himmel och jord: Fotboll, dressyr, handboll, tennis och segling. Hur bär man sig åt för att hålla reda alla namn, resultat och tider?

Hur skaffar man sig koll – på allt?

Det visar sig att Ola Wenström – trots alla moderna hjälpmedel samtiden erbjuder – är en man av den gamla stammen. En stor del av hans förberedelsematerial består av urklippta papperstidningsartiklar som han samlat sedan OS i Sotji tog slut.

– Jag har vansinnigt många artiklar utrivna och insorterade. Det är möjligt att jag är en miljöbov men jag har lättare att till mig informationen på papper. Jag kan läsa, bläddra och göra anteckningar. När jag gör det med pennan så fastnar det i någon minnesfunktion i hjärnan som gör att när det börjar närma sig en viss del i till exempel ridsport så har jag det här, säger Ola Wenström och knackar på huvudet.

Fredrik Johansson försöker vara objektiv.

– Jag är part i mål men…Ola Wenström är ett sådant proffs. Det är helt otroligt, säger han.

Snart ska jag förstå mer exakt vad presschefen menar.

Kameraman och sjöman

”Kabinen” ligger ett snabbt utkast från arena Future, handbollshallen. En baskettrea därifrån, på andra våningen bland tio andra tv-bolag, hittar vi Viasats tv-studio. Det är här Wenström, Niklas Jihde och Carolina Klüft leder OS-sändningarna.

Viasats trupp i Rio är 75 man stark. De delar lägenheter tre-om-tre, eller fyra-om-fyra, i OS-mediabyn.

Lika många anställda jobbar med sändningarna hemifrån Sverige.

I studion sköter Tobias Jansson en av tre kameror, den rörliga krankameran. Kameraman Jansson är en före detta sjöman som skolat om sig, och han berättar att delar av studion där vi befinner oss fraktades till Brasilien med båt efter att först ha byggts upp på prov i Stockholm.

Han ser annars inte många likheter mellan att jobba som sjöman och kameraman på ett OS.

– Det skulle vara att man är borta ungefär fem veckor i stöten, säger Tobias Jansson samtidigt som han fattar tag i kranen som styr kameran, och programmet är igång.

Sportchefen och platschefen Per Nunstedt ser lätt chockad ut.

– Det är första gången jag ser någon intervjua en kameraman samtidigt som en sändning startar. En klassiker, säger Nunstedt och pustar ut.

Det här med små tidsmarginaler är annars inget som stressar upp yrkesmännen i sport-tv-branschen, det ska vi snart få fler exempel på.

Påverkats av twitterdrevet

Något som däremot påverkar alla inblandade är kritiken utifrån. Ingen vill riktigt erkänna det men det märks. Stormen som Ola Wenström hamnade i efter att ha kallat Lisa Dahlkvist för ”Dalas dotter” har definitivt inte gått obemärkt förbi.

Sportchef Nunstedt går genast i försvarsställning när ämnet kommer upp.

– Det finns väl ingen som är mer seriös med damfotboll i Sverige än Ola Wenström? Han började kommentera OS på -90-talet, och har gjort många stora mästerskap sedan dess. Det kändes väldigt speciellt att det skulle bli en stor diskussion om en föräldrareferens som alla använder när det gäller sport: Anna Lindberg och Ulrika Knape, Jordan och Henke Larsson, Kasper och Peter Schmeichel, exemplifierar Per Nunstedt.

Ola Wenström erkänner att han påverkades.

– Jag har lärt mig att hålla sådant där ifrån mig. Med det sagt så blev jag väldigt arg häromdagen. Det var ett personligt påhopp som träffade väldigt fel. Då blev jag förbannad. Det är att gå för långt när det skrivs en krönika som påstår att jag har gamla klassiska fördomar. Jag ville bara ge ett mervärde. Då kände jag att jag var tvungen markera mot den som skrev. I övrigt är det överspelat för mig, säger han.

”Tror Lasse är nöjd”

Men all kritik är inte negativ. Den kan vara nyanserad också, till och med positiv.

Som när Sportbladets Marcus Leifby i en uppmärksammad tv-krönika resonerade kring hur självsäkert fotbollsexperten Lasse Lagerbäck uttalade sig om andra idrotter, på gott och ont:

"Det är bara en tidsfråga innan han vankar bort till basketarenan och, med ena handen i byxfickan, visar amerikanerna hur korgboll ska spelas", skrev Leifby.

Ola Wenström förklarar tanken med att experterna filosoferar kring allt möjligt under OS:

– Det är inte alla som uppskattar det men jag tycker det är intressant att höra hur personer, som varit på elitnivå, ser på andra idrotter. Jag tycker det uppstår nya frågeställningar och nya samtalsämnen som inte är helt självklara.

Jag passar på att fråga Ola Wenström, som jobbat nära Lasse Lagerbäck ganska länge nu, om den förvandling Lasse tycks ha genomgått: Från butter svensk förbundskapten som ofta störde sig på spekulerande medier till isländsk förbundskapten som välkomnade alla frågor och drog fräckisar inför världspressen under EM.

– Jag vill inte värdera om han är bättre eller sämre men jag tror att Lasse är nöjd med det han har presterat, ja att han är nöjd med livet, helt enkelt. Jag vet att han har fått en inblick i hur vi jobbar, och en fantastiskt stor respekt för att det är många som kan väldigt mycket som gör det här. En förståelse helt enkelt, säger Ola Wenström.

Wenström imponerar

Klockan är 20.59.50. Det vet jag eftersom studiopersonalen informerar programledare Wenström om att det återstår tio sekunder till sändning. Bredvid i soffan sitter Robin Söderling och Fidde Rosengren, det är tennissnack på gång då seglingen blivit uppskjuten på grund av dåliga vindar.

Ola Wenström får syn på mig och fotograf Pontus Orre som står bakom kamerorna för att se liveinspelningen på nära håll.

– Är ni här nu igen? säger han med sitt karaktäristiska bilhandlarleende.

Sekunden därpå hälsar Ola Wenström alla tittare i Sverige välkomna till kvällens direktsändning:

– Tionde tävlingsdagen, sedan är det över, men det är mycket OS kvar fortfarande… Hur har tennistävlingen varit, Robin?

– Intensiv, svarar Robin Söderling.

Studio Rio är igång.

Vad tittarna inte ser är det som händer då ett inslag från tennisfinalen mellan Andy Murray och Juan Martin del Potro spelas upp. Ola Wenström styr bildvalen genom att kommunicera med producenterna som han har i öronsnäckan.

– Känslorna, från finalen, det är bara att mata på med bilder där, säger Wenström.

Han tittar ut genom fönstret som vätter mot arenaområdet.

– Helvete vad det blåser nu då, är seglarna igång?

Och mitt i allt: En ny order till producenten:

– Chelsea-West Ham har börjat, kan jag få bilder på det på min tv också?

Ola Wenströms förmåga att hålla koll på många olika saker samtidigt är sannerligen imponerande.

Svårt att göra alla nöjda

Det finns 45 olika feeder att välja på under OS, normalt pågår en mängd olika tävlingar samtidigt.

– Det är en stor skillnad mot Sotji (vinter-OS). Där var det maximalt fem tävlingar som pågick samtidigt. Nu är det över tio, säger sportchefen Per Nunstedt.

Det här brukar bli omdiskuterat i stugorna: Vad som visas kontra det som inte visas på de olika kanalerna.

Per Nunstedt säger att Viasat försöker ge tittarna ”en helhetsupplevelse” medan entusiasterna alltid är sin egen sport närmast, tycker han.

– Häromdagen var det golffinal och ridsportkval samtidigt. Dagen efter var det en artikel med 200 besvikna kommentarer som velat se ridsporten i stället. Samtidigt var det tre miljoner inne för att titta någon gång under golfen. På Henrik Stenssons sista hål var det 1,5 miljoner som kollade. Bara för att ge lite perspektiv, säger Per Nunstedt.

Drömgästen: Pelé

Gästbokaren Fredrik Johansson har det tungt. Ingen från fotbollslaget ville gästa Studio Rio i dag.

– Ganska väntat ändå, säger han. Det är alltid svårt dagen före match.

I stället ska Tinne Vilhelmson som slutat åtta i dressyren besöka programmet.

Fredrik Johansson är nöjd.

– Hon gör sitt sjunde OS. Plus att våra egna experter är med också. Ridsport är stort, säger han.

Fredrik Johansson har bokat in många tunga namn under OS-veckorna: Sarah Sjöström, Annika Sörenstam, Henrik Stensson och Emma Johansson för att nämna några.

Vem är drömgästen inför sista veckans sändningar?

Fredrik Johansson funderar ett tag:

– Pelé, säger han.

Sedan är det bara att ta upp telefonen igen för att börja ringa runt. Snart ska ett nytt Studio Rio sändas, det återstår att se om den gamle fotbollslegendaren dyker upp eller inte.

SPORTBLADETS PONTUS ORRE PÅ PLATS

Handbollsexperten Martin Frändesjö sminkas av make up-artisten Maria Gunnarsdotter.
Enligt tjejerna i sminket är alla Viasat-profiler väldigt ödmjuka.
– Fast Niklas Jihde är världens gulligaste, säger hon.
Viasats studio OS-parken, Barra, Rio de Janeiro. FOTO: PONTUS ORRE
Välfylld kyl i "kabinen". FOTO: PONTUS ORRE
Många olika ackrediteringar och armbindlar för att få access till olika OS-områden. Här för att komma in i mixade zonen på handbollen. FOTO: PONTUS ORRE
Ola Wenström i "Kabinen" som är något av Viasat-personalens uppehållsrum. FOTO: PONTUS ORRE
FOTO: PONTUS ORRE
Linda Heed och Henrik Johnsson kommenterar ridsporten i OS-området Deodoro, cirka en halvtimme från Viasats studio. Ingen tv-glamour här. De åker buss som alla andra. FOTO: PONTUS ORRE
Fikahörna, möteslokal, sminkrum, garderob och kontrollrum. I "kabinen" blir det lätt trångt. FOTO: PONTUS ORRE
Niklas Jihdes klädhängare är inspirerad från tiden som innebandyspelare. FOTO: PONTUS ORRE
Niklas Jihde, en av tre OS-programledare, är peppad inför dagens sändning. Han och Martin Frändesjö ska prata handboll, eftersom seglingen har blivit inställd och dressyrexperterna kommer senare. Det gäller att gilla läget när det sker saker som inte går att påverka – och det gör Jihde som ni ser. FOTO: PONTUS ORRE
Lathund för hur du sminkar dig för en tv-sändning om sminkören är på vift. FOTO: PONTUS ORRE
Faktabibel för kommentatorer eller bara avslappnande läsning? FOTO: PONTUS ORRE
Henrik Johnsson byter om för att gå in i tv-studion. FOTO: PONTUS ORRE
Mot en ny arbetsdag i studion för Niklas Jihde. FOTO: PONTUS ORRE
FOTO: PONTUS ORRE
Stora panoramafönster vätter ut mot OS-parken i Barra, Rio de Janeiro. Här har alla de stora tv-bolagen, och Viasat, sina studios. FOTO: PONTUS ORRE
Tobias Jansson styr krankameran i OS-studion med säker hand. För 17 år sedan skolade han om sig från sjöman.
– Fantastiskt roligt, jag kan inte tänka mig något roligare jobb än det här, säger han och zoomar in Niklas Jihde. FOTO: PONTUS ORRE
Sportchefen och platschefen Per Nunstedt är stolt över att Viasat som en av tio tv-bolag har en studio inne i OS-parken. Enligt Nunstedt beror det på att tv-sändningarna från vinter-OS i Sotji var så professionella. Sanningshalten i det påståendet har vi dock inte lyckats kontrollera. FOTO: PONTUS ORRE
FOTO: PONTUS ORRE
Programledare Ola Wenström, och tennisexperterna Robin Söderling och Fidde Rosengren. Studio Rio är igång, och nu handlar det om tennis. FOTO: PONTUS ORRE
Presschefen Fredrik Johanssons ansvar är att boka gäster och får jaga mycket via telefon. Idag gick han bet på fotbollslandslaget men lyckades bjuda in Tinne Vilhelmson. Tidigare har Annika Sörenstam och Henrik Stensson med flera varit på plats. Drömgästen inför sista veckan: Kungen som är på plats i Rio de Janeiro.  FOTO: PONTUS ORRE
FOTO: PONTUS ORRE
FOTO: PONTUS ORRE
FOTO: PONTUS ORRE
Ola Wenström. FOTO: PONTUS ORRE
FOTO: PONTUS ORRE
Reportern Olle Nyström pustar ut i skuggan. Han älskar OS.
– Man får uppleva saker man inte upplever till vardags. Segling, till exempel, som jag varit ute mycket på nu. Fantastiskt, säger han. FOTO: PONTUS ORRE
FOTO: PONTUS ORRE