1) BADMINTON: 493 km/h
Tan Boon Heong, Malaysia, dundrade i väg en boll i 493 kilometer i timmen under en sponsorarrangerad mätning 2013, men det gäller inte som officiellt rekord.
I tävlingssammanhang lyder toppnoteringen på 408 km/h, satt av landsmannen Lee Chong Wei i Hong Kong Open 2015. Femfaldige världsmästaren Lin Dan, danskarna Jan Ø. Jørgensen och Viktor Axelsen har också skickat i väg projektiler i över 400 knyck.
På damsidan är thailändskan Ratchanok Intanon den spelare som har snärtat i väg bollen hårdast. Enligt det internationella badmintonförbundet, BWF, smashade hon i 372 km/h.
Tack vare fjäderbollens form sjunker hastigheten med 30 procent för varannan meter.
– Badminton går väldigt fort, men jag har aldrig testat hur hårt jag slår, säger Henri Hurskainen.
2) GOLF: 349,38 km/h
Genomsnittshastigheten, med driver, ligger på 270,37 km/h på PGA-touren och 225,31 på LPGA-touren. Enligt Guinness rekordbok har Ryan Winther hastighetsrekordet. 2013 drämde amerikanen till en boll som flög i väg i 349,38 km/h.
3) TENNIS: 263 km/h
Sam Groth tittar på sin motståndare, Uladzimir Ignatik, innan han kastar upp bollen och klappar till. Pang! Radarutrustningen på hardcourtbanan i Busan registrerar att bollen susar genom luften i 263 kilometer i timmen. En liknande projektil har aldrig skådats inom tennisen.
Fyra år har gått sedan dess, men eftersom Groth slog monsterserven i en Challenger-turnering räknas det inte som officiellt rekord. Innehavaren av det heter inte Ivo Karlovic utan, just det, John Isner. När USA mötte Australien i Davis Cup tidigare i år skickade fyrtornet i väg en serve på 253 km/h.
Utvecklingen är inte oväntad, för redan 1978 servade Roscoe Tanner i 246 km/h. Han var känd för sin servekanon och är den ende som har lyckats serva sönder en nätvajer i US Open.
På damsidan är systrarna Williams kända för sin kraftfulla tennis, men det är Sabine Lisicki som har serverekordet. I Stanford 2014 skickade hon i väg en boll i 210,8 knyck.
– Det handlar inte alltid om vem som slår hårdast utan om vem som träffar bollen tidigast. Muguruza (Garbiñe) är väldigt stressande, Monica Puig står nära baslinjen och slår hårt och sett till hastigheten i armen ligger Sorana Cirstea bra till. Hon är rätt tunn, men helvete vad hon kan slå, säger Johanna Larsson.
4) FOTBOLL: 212 km/h
Roberto Carlos var känd för sina enorma frisparkar, men även han har en överman. Ingen har skjutit hårdare än Ronny Heberson, brassen som efter sex år vill bort från Hertha Berlin. 2006, då han spelade för Sporting Lissabon, drog han i väg en boll i 212 km/h. Han stod 16,5 meter från målet och det dröjde bara 0,28 sekunder innan det rasslade till i nätmaskorna.
5) LANDHOCKEY: 165 km/h.
När målvakterna tränar brukar de ställa in bollkanonerna på 140–150 km/h. Så fort skjuter de bästa spelarna inom landhockeyn. Enligt det amerikanska förbundsmagasinet har farter upp till 165 km/h uppmätts.
6) BORDTENNIS: 144 km/h
För några år sedan anlitade ITTF, det internationella bordtennisförbundet, forskare för att få fram faktauppgifter om bollen och dess uppträdande. Studien visade att en toppspelare fick upp bollen i 144 km/h, och nu ska 150-gränsen vara passerad. Den som står vid andra sidan av bordet, som är 274 cm långt, måste vara på tå.
– Det finns kineser som brassar på något i hästväg. Ja, det är de som drar hårdast. Man känner att bollen kommer snabbare, säger Pär Gerell.
I bordtennis är dock skruven minst lika viktigt som farten. Toppspelarna kan få den lilla bollen, som har en diameter på 40 millimeter och väger 2,7 gram, att snurra 150 varv i sekunden.
Dessutom finns det fördelar med att inte sätta fart på bollen, vilket en del spelare praktiserar.
– Det finns en rumän som heter (Adrian) Crisan. Han är oerhört bollsäker och läser spelet bra, men bollen kommer knappt över nät. Det kan vara frustrerande, säger Gerell.
7) HANDBOLL: 133,2 km/h
Det kan vara det mäktigaste avgörandet någonsin i en OS-match. Danmark mötte Ryssland i gruppspelet 2008 och Mikkel Hansen fick chansen att, vid ställningen 24–24, avgöra matchen med ett frikast.
Som han gjorde det. Stillastående skickade han i väg bollen mot det bortre krysset. Pang! Bollen förflyttades 11,1 meter på 0,3 sekunder, vilket ger en hastighet på 133,2 km/h.
I Sverige är främst Kim Andersson känd för sitt skytte. Hans skott har uppmätts till 132 km/h, men de flesta hävdar att polacken Karol Bielecki skjuter hårdast i världen.
– Han är nog i en klass för sig. Avstämda skott (från golvet) är hårdare än hoppskott. Det är med lite skräckblandad förtjusning man står i mål, som när en spelare skjuter en i ansiktet från två meter, säger OS-målvakten Mikael Appelgren.
8) VOLLEYBOLL: 132 km/h
Oj, oj, oj, vad det smäller när tvåmetersbjässarna slår sina hoppservar, men ingen är värre än Matey Kaziyski. 2010, i en match mellan Trentino Volley och Bre Banca Cuneo, skickade bulgaren i väg en serve som uppmättes till 132 kilometer i timmen. På damsidan är kubanskan Yanelis Santos mest fruktad. Hennes toppnotering ligger på 103 km/h.
9) BEACHVOLLEYBOLL: 114 km/h
En beachvolleyboll skiljer sig från den traditionella, är inte lika hårt pumpad och består av ett annat mer vädertåligt material. Det gör den lite tyngre, och är förklaringen till att det inte går lika snabbt som i inomhusvarianten. Dessutom gör den mindre planen, 16x8 meter jämfört med 18x9, sitt till.
Ändå går det vansinnigt fort. Igor Kolodinskij är känd för sina fruktade servar och har toppnoteringen på 114 km/h. Ryssen bär, inte utan anledning, smeknamnet Bazooka.
10) VATTENPOLO: 100 km/h
Det går fort i bassängen. Vattenpolospelarnas avslut ligger vanligtvis på 50–90 km/h, men bollar på uppåt 100 knyck har registrerats.
11) SJUMANNARUGBY: 77,25 km/h
Snabba löpningar, snabba sidoförflyttningar och, inte minst, snabba kast. 2011 samlade EMC fem fruktade kastarmar i London för att undersöka hur fort bollen tar sig fram i luften. Joe Simpson lyckades bäst med ett kast som uppmättes till 77,25 km/h.
12) BASKET: Utom tävlan
Bollfarten är sekundär i sporten där det mest handlar om snabba fötter, armar, handleder och hjärnor.
Sammanställning: Stefan Holm, Johan Flinck