Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Castro till attack - mot svensk domare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-25

”De försökte muta hans coach”

Angelo Matos må vara avskydd i taekwondo-världen efter sin spark mot svenske domaren Chakir Chelbat. I Kuba får han stöd. Av Fidel Castro.

– Vi känner total solidaritet med Matos och hans coach, skriver ex-presidenten.

Bronsmatchen i OS-taekwondon mellan Angelo Matos och Arman Chilmanov som Matos vid ledningen 3–2 diskvalificerades av den svenske domaren Chakir Chelbat för att ha tagit för lång tid på sig efter en skada. Enligt regelverket har man en minut på sig. När den minuten gått dömde Chelbat Chilmanov som segrare vilket fick till följde att Matos sparkade den svenske domaren i ansiktet.

Dödshot mot domaren

Chelbat tvingades uppsöka sjukhus och sy fyra stygn i läppen. Han fick enligt egen utsago också ta emot dödshot från Matos coach.

– Han skrek att han skulle döda mig. Ta livet av mig. Såna saker. Sen plötsligt kom sparken mot min mun. Jag lyckades backa lite men blev ändå träffad. Min läpp sprack, berättade Chelbat för sportbladet.se.

Attacken fördömdes av internationella taekwondo-förbundets generalsekreterare Jin Suk Jang.

–Den svenske domaren är en av de bästa i världen. Jag är hemskt ledsen över det som inträffat, sa han.

Skäl att misstänka domarna

Matos coach har förklarat att motståndarna försökte muta honom innan matchen. Men hemma i Kuba får Angelo Matos stöd från högsta ort. Fidel Castro skriver i en artikel som publicerats i statlig media att försöket till muta gjorde att Matos hade alla skäl att misstänka domarna.

– De försökte köpa hans coach. Han kunde inte kontrollera sig själv, skriver Castro.