Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Ett gäng slocknade stjärnor har blivit förnedrade av USA

VANCOUVER. Jag trodde jag sett den värsta slakten i hockeyhistorien, när Kanada slog Ryssland med 7–3.

Jag hade fel.

USA har just krossat Finland med 6–1 här i Canada Hockey Centre.

USA gjorde alla sina sex mål på knappt tretton minuter i första perioden i en match som redan kallas "Alla tiders mardröm" i Finland.

Då var matchen över.

Om Sverige såg ut att sakna glöd i kvartsfinalen mot Slovakien, så är det ingenting mot vad finländarna visade i första perioden.

Ett gäng slocknade stjärnor blev förnedrade av USA.

Finland har OS äldsta lag och såg ut som de blivande hockeypensionärer de är.

USA har OS-turneringens yngsta lag och körde bara över de blåvita gamlingarna.

OS värsta målvaktstavla

De har inte ens varit med i matchen.

Jo, första två minuterna parkerade Finland i amerikanarnas zon.

Men när en lång puck gick ner mot Miikka Kiprusoff efter de två minuterna, gjorde Calgarys målvaktsstjärna OS-turneringens värsta målvaktstavla.

Han slog pucken rakt i gapet på Tampas Ryan Malone som kunde slå pucken i tom kasse.

Då rasade allt.

Zach Parise tryckte in 2-0 i power play efter 6.22, backen Erik Johnson sköt 3-0 efter 8.36 och ett nytt pp. 4-0 gjorde Patrick Kane då han fick stå framför det finska målet och göra vad han ville innan han lyfte in pucken med en backhand.

Då hade Miikka Kiprusoff fått nog och Niklas Bäckström kom in.

Bäckström hade hunnit stå i 2.23 då Patrick Kane snärtade in sitt andra mål och 5-0 och bara femton sekunder senare gjorde Paul Stastny 6-0 till USA.

Då stod klockan på 12.46 och den här OS-semifinalen var död och begraven.

Jag hoppas att inte IOK-presidenten Jacques Rogge satt på läktaren.

Då skulle han väl hotat att lägga ner herrhockeyn i OS då den är för ojämn.

Det märkliga är att USA inte behövde anstränga sig särskilt hårt heller.

De var inte närheten av den frenesi och kraft som Kanada visade när de krossade Ryssland med 7–3.

Finländarna såg totalt ointresserade ut i en turneringen som är sista natten med gänget för storspelare som Teemu Selänne, Saku Koivu och Ville Peltonen.

För att nämna några.

Men hela Finland såg ut som bäst före-datumet gått ut för länge sedan,.

Skotten i första perioden var 13-4.

Det innebär att USA gjorde mål på vartannat skott ungefär.

Resten av matchen blev naturligtvis totalt ointressant.

USA bytte målvakt

Amerikanarna ville bara spela av de två sista perioderna och spara kraft och energi till OS-finalen på söndag.

Det kanske finländarna ska vara glada för.

USA bytte till och med målvakt 8.29 in i tredje perioden, trots att Ryan Miller hållit nollan.

Coachen John Tortorella ville väl inte missa tillfället att ge andremålvakten Tim Thomas lite matchträning och ge Miller lite extra vila inför finalen.

Nu sprack USA:s nolla, då Antti Miettinen kunde göra ett finländskt tröstmål drygt fem minuter från slutet.

Men det mildrade inte Finlands dunderfiasko.