Dagens namn: Sam, Samuel

Allt talar för Färjestad

Sportbladet Mats Wennerholm: Skellefteå måste vinna nästa match

KARLSTAD. Det är några veckor till Norges nationaldag den 17 maj, men två norrmän firade i förtid i den tredje SM-finalen mellan Färjestad och Skellefteå.

Anders Bastiansen gjorde två mål och Marius Holtet ett då Färjestad vann med 5-3.

Men det var en kväll då Färjestad höll på att skänka bort en match de ledde med 4-0 redan fyra minuter in i andra perioden.

Samtidigt hade de styrkan att komma igen och avgöra matchen.

Jag är lite kluven när det gäller Färjestad just nu.

De har varit klart bättre än Skellefteå i samtliga tre finalmatcher som spelats, men samtidigt haft några obegripliga djupdykningar i de båda hemmamatcherna.

I första matchen blev 5-2 till 5-4 till slut och nu blev 4-0 snabbt 4-3.

Samtidigt känns det som Färjestad är numret större än Skellefteå.

Nu är all press på västerbottningarna, som är tvungna att vinna hemma på tisdag om de inte ska ge Färjestad tre matchbollar, varav den första i Karlstad på torsdag i så fall.

Förlorar de den matchen är det kört.

Då känns det som ett omöjligt uppdrag att vinna tre raka matcher, varav två är på bortaplan.

Den här kvällen borde Färjestad ha säkrat matchen redan efter en period.

Precis som i första matchen i Löfbergs Lila Arena körde Färjestad över Skellefteå i första perioden.

Då stod det 3-0 efter en period.

Den här gången stod det 2-0 efter en norsk kraftdemonstration i anfallszon.

Först när Anders Bastiansen fick drömträff efter 6.25 och stänkte in pucken bakom Andreas Hadelöv.

En puck Skellefteå-målvakten aldrig hann se.

Sedan när Marius Holtet prickade ryggen på samma Bastiansen efter ett långt anfall.

Pucken gick i en båge och trillade in bakom Hadelöv.

Ett turligt mål, men inte oförtjänt med tanke på fördelningen av chanser.

I andra perioden dröjde det bara 22 sekunder innan Pelle Prestberg stänkte in 3-0 efter en exemplariskt anfall, där backen Jonas Junland skickade en djupledspass till Dick Axelsson från egen zon. Dick trampade in i zonen och la en väl avvägd passning till Prestberg som nöp till direkt.

Mycket snyggt.

Och när Mattias Sjögren slog in 4-0 i öppen kasse, perfekt framspelad av Christian Berglund, kändes den är matchen avgjord trots att klockan bara stod på 4.01 i andra perioden.

Men det var den inte.

Långt därifrån.

Skellefteå kunde göra både 1-4 och 2-4 innan perioden var över och blev onödigt nonchalanta.

Framförallt Dick Axelssons slarv när han drällde med pucken i egen zon och lät Melker Karlsson sno den och göra 2-4 med 53 sekunder kvar av perioden.

Det målet gav Skellefteå energi när de klev ut till tredje peroden och gjorde 3-4 redan efter 24 sekunder, då Jimmie Ericsson fick in en retur under Christian Nihlstorp.

Plötsligt var Skellefteå med i matchen igen och de hade faktiskt flera bud på kvittering, innan Marcus Paulsson fräckis 13.49 in i sista perioden, då han rundade Hadelöv och och fixade en retur som Marius Holtet slog in bakom Hadelöv.

Det målet dödade matchen.

Färjestad har nu 2-1 i matcher och jag undrar om de kommer förlora två matcher i rad i Skellefteå.

Värmlänningarna var grundseriens bästa bortalag och har 4-1 i matcher på bortaplan så här långt i slutspelet.

Det luktar seger på tisdag och chans att ta hem SM-guldet hemma i Karlstad på torsdagen.

Även om jag inte räknar bort Skellefteå.

De har redan visat en förmåga att resa sig ur hopplösa underlägen, även om det inte räckt hela vägen.