Alfelt: Boxning handlar om frihet

Proffsboxning handlar om frihet.

Frihet att göra vad man vill med sitt liv.

Tragiken med Frida Wallbergs skada ska inte få moralpaniken att skicka Sverige tillbaka ett snäpp i förbudshysterin.

Man kan inte förbjuda allt som är farligt.

I så fall skulle vi inte få spela ishockey eller rida på hästar. Två sporter som skördar oändligt många fler offer i form av skador varje år än de som skadas i boxning och andra kampsporter.

Men det som sker på grund av olyckor i andra sporter beror på regelrätta vinnarvapen i boxning. Man vinner på att skada sin motståndare eftersom boxningens grund är att slå sin motståndare så hårt att han/hon inte kan försvara sig. Där ligger hela kärnan till varför proffsboxning väcker så starka känslor.

Jag har skrivit om boxning och andra idrotter i väldigt många år och jag har sett mångdubbelt allvarliga skador i fotboll, utförsåkning, motor och ishockey än jag sett i boxning.

Det innebär naturligtvis inte att jag negligerar riskerna med boxning. Tvärtom. Sporten är brutal och farlig. Kraften i ett slag med hela kroppens tyngd bakom är fruktansvärd och självklart aldrig nyttig att träffas av.

Men återigen.

Vi kan inte förbjuda allt.

Män och kvinnor vill boxas.

De får en kick av att göra det.

Precis som samhället i övrigt

Massor av män och kvinnor dör varje år i bil- och arbetsplatsolyckor. Eller så dricker och äter man ihjäl sig på fel kost. Men vi förbjuder inte farliga jobb, bilar, motorcyklar, alkohol eller socker.

Precis som i samhället i övrigt jobbar man inom boxningen för att minimera riskerna. Boxarna ska väga in flera gånger under en längre tid inför en titelmatch för att förhindra farlig hetsbantning. Domarna bryter matcher betydligt fortare nu än förr då man i princip lät det fortsätta tills att den ene låg på golvet.

Aldrig tidigare har så många hållit på med boxning som nu i Sverige men då handlar det om motionsboxning i första hand. Träningen är allsidig och kanske den bästa man kan utöva för att hålla sin kropp i form men när man går över till tävling utsätter man sig för fara.

De som blir proffs är väldigt väl medvetna om det.

Frida Wallberg visste mycket väl vilka risker hon utsatte sig för men hon kalkylerade med att kunna klara av dem. Hon litade på sin egen förmåga och fram till i fredags kväll fick hon rätt.

De dramatiska bil- derna när hon ligger utslagen i ringen är fruktansvärda och precis som alltid när boxning debatteras hamnar man väldigt snabbt på känslor och personliga värderingar. Det är oetiskt att slå på en annan människa. Dessutom olagligt om man gör det utanför ringen men boxningens effekter totalt är som jag ser det förmodligen betydligt mer positiva för samhället än den skada som ett ytterst fåtal professionella utövare drabbas av.

Kommer komma en överreaktion

I Kalifornien har polisen startat boxningsträning för ungdomar i riskzonen i tre städer med motiveringen att det inte finns något bättre sätt för att ge frustrationer utlopp än boxning, samtidigt som det ger ungdomarna en bild av tränarna/poliserna som personer i stället för att bara se dem som män med makt i form av deras polisbrickor.

Frida Wallbergs skada kommer att väcka debatten om proffsboxningens vara eller inte vara i Sverige men det är en över- reaktion.

Det som hände Frida var djupt tragiskt men det var en olycka lika väl som när en liten flicka ramlar av sin häst och bryter ryggen.