Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Uppgjorda matcher förekommer - ett hot mot fotbollen

Laul: Att frågorna tas på allvar är enda botemedlet som funkar

Det måste ligga i alla fotbollsälskares ­intresse att Svenska fotbollförbundet ­utreder misstankar om matchfixning så noggrant och ingående de bara kan.

Lika välkommet måste det vara att polismyndigheterna går till botten med de ­ärenden de får till sig.

Uppgjorda matcher förekommer.

De är ett allvarligt hot mot fotbollen.

Robert Laul.

Det finns en oskriven regel bland journalister att inte använda citat från taxichaufförer i reportage eller krönikor. Inte för att chaffisarna skulle vara opålitliga, tvärtom. Utan för att det betraktas som alltför slött med en text där tesen bekräftas genom ett citat inhämtat redan i taxibilen från flygplatsen.

Men en gång är ingen gång. Jag tänkte göra det här och nu. Tillfället blir nog inte bättre.

När jag i tisdags kväll anlände till Champions League-staden, och tog en taxi till ­hotellet, kände chauffören igen mig från spalterna. Efter att ha pratat om Malmö FF:s framgångar en stund nämnde han att han börjat tröttnat på fotbollen:

– Det är så många uppgjorda matcher här och där. Säkert ännu fler egentligen.

Mitt besök i Malmö hade inget med matchfixning att göra, och chaffisens oro handlade inte om MFF utan var ett uttryck för en uppgivenhet i största allmänhet.

Han visste inte heller att jag de senaste dagarna granskat matchen mellan Jönköping Södra och Syrianska, och jag nämnde det aldrig eftersom artikeln ännu inte var publicerad.

Däremot blev det en väckarklocka för mig.

Är det dit vi är på väg?

Kan matchfixning bli för fotbollen vad dopningen blev för cykelsporten? Att ­hela verksamheten misstänkliggörs?

Det är ett allvarligt hot.

”Min plikt som fotbollsvän”

När SvFF ett knappt dygn senare bekräftade att de för första gången själva har polisanmält en match hörde jag från en kollega som egentligen var ledig men tänkte jobba ändå:

– Jag ser det faktiskt som min plikt som fotbollsvän att få det här utrett så noggrant som möjligt.

Den inställningen borde alla ha, även föreningar som ”drabbas” av utredningar och förundersökningar. Att vara misstänkt är aldrig detsamma som att någon är skyldig. Att förbundet tar frågorna på allvar, och att polismyndigheterna tycks ha vaknat, är det enda botemedlet som på sikt skyddar oss från känslan att ”Här står nog inte allt rätt till” efter var och varannan match.

– Förra året var det en förfärlig utveckling där vi granskade närmare 20 matcher. Men av det vi känner till hittills i år, så har det stoppat upp. Nu är det en handfull matcher vi har tittat på, beskriver SvFF:s chefsjurist Krister Malmsten situationen i Sverige.

Kan ses som smart offsidefälla

Vad finns då att säga om det aktuella ­ fallet?

Väldigt mycket. Eller ingenting.

Jag skrev i gårdagens dokument att utöver det märkliga självmålet från plötsliga nyförvärvet Suleyman Aslan från division 3, samt 3–0 och 4–0 som föregås av svagt försvarsspel från flera spelare, finns en situation där mittbacken Rabi Elia sätter ett skott rakt i bröstet på egen målvakt från straffpunkten. Plus ett J-Södra-mål (som döms bort för offside) där mittbackskollegan Diego Brum tycks släppa bollen förbi sig.

Samtidigt kan situationerna ses som en misslyckad rensning, ett vågat tillbakaspel och en smart offsidefälla.

Kanske är det bara jag som är påverkad av att spelbolagen har flaggat för stora insatser och ovanliga spelmönster. Samt att förbundet startade en utredning som kom till slutsatsen att Nationella korruptionsgruppen i Stockholm borde titta närmare på ekonomiska transaktioner och mobiltrafik.

Stor omsättning på personal

Så vad händer nu?

Det finns inga misstankar mot Jönköping Södra. Syrianskas ordförande Fikri Halef försäkrade under gårdagen att alla spelare har gjort sitt bästa.

Kan han verkligen garantera det?

Speciellt då den ”egna utredning” som Halef hänvisar till inte ens tycks ha nått fram till bärande pjäser som Lolo Chanko och målvakten Dejan Garaca.

Syrianska har under säsongen haft stor omsättning på personer i styrelse och sportkommitté. Även om ordförande Halef och sportchef Can Melkemichel är före detta ­Syrianska-spelare, och utan tvekan hyser ett stort hjärta för föreningen, är de färska på sina poster.

Hur väl känner de exempelvis till ”självmålaren” Suleyman Aslans bakgrund?

Aslan, 31, spelade i fjol mittback i Västeråsbaserade Syrianska Kerburan vars 5–1-förlust hemma mot Kvarnsveden i division två uppmärksammades i medierna då flera spelbolag valde att stänga spel på matchen efter oväntade insatser på bortaseger.

Syrianska Kerburans backlinjes insats beskrevs så här i Dala-Demokraten:

”1–0 för KIK gjorde Per Fyhr efter en halvtimmes spel på ett friläge sedan Kerburans backlinje gått bort sig och 2-0 kom minuten senare genom Pontus Hindrikes. Åter igen var det mittbackarna i hemmalaget som bjöd KIK på målet sedan de drällt med bollen och snubblat”.

Syrianska Kerburan valde att polisanmäla sig själva för att bevisa sin oskuld, utredningen lades senare ner och Suleyman Aslan lämnade föreningen vid årsskiftet. För att ett drygt halvår senare ­dyka upp i Syrianska.