Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Vendela

Risk för play-off-kaos i natt

Laul: Fifa:s system i kvalet är skrämmande

Gary Lineker sa en gång att fotboll är ett enkelt spel som går ut på att 22 spelare sparkar på en boll, sedan vinner alltid tyskarna.

Men det var innan Fifa bestämde att världsrankningen skulle ligga till grund till för playoff-lottningen till VM.

Systemet har redan skapat oreda i hela fotbolls-Europa. I kväll riskerar det att utmynna i kaos.

”OTUR NÄR FIFA TÄNKER” Sepp Blatter, president för Fifa, har infört att världsrankningen ligger till grund för playoff-lottningen.

Det internationella fotbollsförbundet, Fifa, tycks ha en sällsynt otur när det tänker.

Utöver en mängd muthärvor genom åren beslutades för en tid sedan att VM 2022 ska spelas i en öken.

Medeltemperaturen i Qatars huvudstad Doha är 35 grader under juni/jul med dagstemperaturer på 40 grader som aldrig sjunker under 30 på natten.

När det flera år senare gick upp för president Sepp Blatter att det kanske inte är så lyckat, ja då kan VM flyttas till januari i stället. Hur det nu ska gå till med tanke på kvalspel, ligaspel och annat.

Omöjligt att ha koll

När de stora besluten blir så tokiga, då undrar man förstås hur mindre uppmärksammade ärenden sköts?

Det pågående europeiska VM-kvalet bjuder på en skrämmande inblick.

Sverige är klart för playoff, i kväll blir ytterligare sju nationer klara. Via två seedningsgrupper lottas de mot varandra i Zürich om en vecka.

Att i text redovisa alla scenarion som kan uppstå – och som sedan avgör vilken seedningsgrupp Sverige hamnar i – kräver en så omfattande informationsmassa att få normalt funtade fotbollsvänner skulle orka plöja den.

För de 18 berörda landslagen är det förstås ännu viktigare att veta exakt vad som gäller. Men det är i vissa fall omöjligt. Låt oss ta Sverige som exempel:

Seger mot Tyskland är ingen garanti för att bli seedat på övre halvan. Samtidigt kan ett kryss räcka för att bli seedade på övre halvan. Det beror helt enkelt på vad som händer i de andra grupperna. Så vad göra vid ställning 1–1 mot Tyskland och tio minuter kvar? Det vete fan.

Det hela omöjliggörs ytterligare av att kvällens matcher inte har gemensam avsparkstid. Det innebär att det kan uppstå ett scenario där Kroatien kan spela en kvart på Sveriges slutresultat mot Tyskland.

I kväll kan vi alltså få en händelseutveckling där Sverige har 1–1 mot Tyskland med tio minuter kvar, jagar 2–1, straffas med en 1–2-kontring och det senare visar sig att om Sverige hade försvarat krysset i stället, skulle de hamnat på den övre seedningshalvan.

Risk för kaos, med andra ord.

”Vi tror oss veta...”

Jag ringde upp landslagschefen Lasse Richt och frågade vad Sverige gör om det står 1–1 med tio minuter kvar?

– Vi vill göra en så bra prestation som möjligt, sa Richt.

Men om ni går för seger, åker på en kontring och det i efterhand visar sig att det hade räckt med ett kryss?

– Vad jag förstår kan det bara inträffa i förhållande till Slovenien. Enligt mina källor är vi ändå högre rankade. Vi tror oss veta vilka förutsättningar som gäller.

Du säger att ni tror er veta…är det ett bra system?

– Det går alltid att göra bättre. Men om det här är tillräckligt för att gå vidare med frågan i efterhand, det får vi se, sa Lasse Richt.

Ytterligare en detalj (som inte berör Sverige) är att Fifa fortfarande räknar fram grupptvåorna med målskillnad, inte inbördes möten som i EM-kvalet. Målskillnadssystemet blir en fördel för de länder som möter så kallade blåbärsnationer i sista matchen.

Brasilien – 22:a i världen

Lägg därtill att hela världsrankningsystemet vilar på orättvis grund.

Frankrike framförde i går en protest mot att de tillhör en femlagsgrupp och har spelat färre matcher än lagen i sexlagsgrupperna. Därmed försämras Frankrikes möjligheter till en bra seedning då den bygger på världsrankningen. Världsrankningen bygger i sin tur på ett poängsystem som utgår från resultatet i varje enskild kvalmatch. 

Färre matcher, mindre antal poäng, sämre placering på rankningen.

Den tydligaste galenskapen är ändå att Brasilien – som är direktkvalificerade till VM som värdnation – i somras hade halkat ner till 22:a plats (!) på världsrankningen då de inte spelar några kvalmatcher (vänskapsmatcher ger betydligt färre poäng).

– Detta är absurt, fräste förbundskaptenen Luiz Felipe Scolari då.

Vidare har Fifa ett varningssystem som slår orättvist då en spelare som får ett andra gula kort i sista kvalmatchen är avstängd i första playoff-mötet. Samtidigt kan motståndet vara från en femlagsgrupp som alltså har haft färre matcher att dra på sig varningar på.

Så nä Gary Lineker, fotboll är faktiskt ett ganska komplicerat spel, åtminstone när Fifa blandar sig i. Men en sak hade du rätt i: Så länge tyskarna vinner, då hamnar Sverige i den undre seedningsgruppen.

Här är lagen vi kan möta i play-off

Grekland

Startelvan. (Klicka för större bild)

Meriter: EM-guld 2004.

Stjärnspelare: Sokratis Papastathopoulos Borussia Dortmund, Konstantinos Katsouranis, PAOK Thessaloniki, Giorgos Karagounis, Fulham.

Förbundskapten: Fernando Santos.

Styrkor: Ett av Europas starkaste försvar, bra organisation och ett lag med stor erfarenhet som deltagit i alla mästerskap sedan EM-guldet utom VM 2006.

Svagheter: Ett lag som gör få mål och ofta vinner med 1-0. Speeden saknas och spelidén är defensiv, vilket är en styrka men också kan ses som en svaghet. Det finns ingen riktig offensiv matchplan.

Möten senaste tio åren: 2003, vänskapsmatch, Norrköping, 1-2, 2008 EM-slutspel, Salzburg, 2-0.

Kroatien

Startelvan. (Klicka för större bild”

Meriter:  VM-brons 1998.

Stjärnspelare: Luka Modric, Real Madrid. Mario Mandzukic, Bayern München. Darijo Srna, Sjachtar Donetsk.

Förbundskapten: Igor Stimac.

Styrkor: Väldigt skickliga individualister och ytterst bekväma med det egna bollinnehavet. Alltid oerhört engagerade inför att representera den egna nationen.

Svagheter: Framförallt en instabil förbunds­kapten som  och som dessutom lämnade in en avskedsansökan sent i går kväll.

Möten senaste tio åren: 2003, vänskapsmatch, Stockholm, 1–2 (f). 2004, VM-kval, Stockholm, 0–1 (f). 2005 , VM-kval, Maksmir, 1–0 (f). 2012, vänskapsmatch, Maksimir, 1–3 (v).   

Portugal

Startelvan. (Klicka för större bild)

Meriter:  VM-brons 1966, EM-silver 2004.

Stjärnspelare: Cristiano Ronaldo, Real Madrid. Joao Moutinho, Monaco. Pepe, Real Madrid.

Förbundskapten: Paulo Bento.

Styrkor: Kan vara oerhört bra i medgång med sina enorma individuella kvaliteter. Moutinho och Ronaldo väldigt viktiga poängspelare.

Svagheter: I motgång kan superstjärnorna bli lynniga. Har svårt att få stjärnorna att spela för varandra. Har haft svårt att hitta en fungerande center.

Möten senaste tio åren: 2004 vänskapsmatch, Coimbra 2–2. 2008, VM-kval, Stockholm 0–0. 2009, VM-kval, Porto, 0–0.

Ukraina

Startelvan. (Klicka för större bild”

Meriter:  –

Stjärnspelare: Andrej Jarmolenko, Dynamo Kiev. Jeven Konopljanka, Dnipropetrovsk. Anatoli Tymotjuk, Zenit St Petersburg.

Förbundskapten: Mikhail Fomenko.

Styrkor: Kantspelet är riktigt vasst fortfarande. Och så fasta situationerna (minns ”håll-en-stolpe”). Försvaret släpper inte många över bron. i kvalet. Bara fyra baklängesmål.

Svagheter: Det finns fortfarande ett stort tomrum efter superstjärnan Sjevchenko längst fram. Man har inte hans ersättare.

Möten senaste tio åren: 2008, vänskapsmatch, Stockholm, 0–1 (f). 2011, vänskapsmatch, Nicosia, 1–1. 2011, vänskapsmatch, Kharkiv, 0–1 (v), 2012, VM, Kiev, 1–2 (f).