Laul: Tragikomiskt – det är en gåta att inte ladda i ett varmt land
Svenska Fotbollförbundet byggde en ny nationalarena för tre miljarder kronor, hyllad för att den stänger ute regn, rusk och kyla.
Perfekta förutsättningar inför fredagens VM-kval?
Glöm det.
Landslaget tvingas träna på annat håll i snö och blåst, 25 lastbilar med holländskt gräs går en kamp mot klockan på isiga vägar och en galen italienare på Irland kräver plötsligt att landskampen ska spelas med öppet tak.
Det är sannerligen en tragikomisk historia som rullas upp inför det viktiga VM-kvalet mot Irland på fredag kväll.
Den försenade våren i kombination med ett par graverande feltänk samspelar denna gång olyckligt.
Slutnotan för Friends Arena stannade på runt tre miljarder kronor och en av finesserna är det skjutbara taket som håller planen torr och luften varm hur lågt temperaturen än sjunker utanför. Men de på papperet idealiska förutsättningarna har snabbt förvandlats till ett luftslott.
I söndags var det bandyfinal på Friends och därför finns ännu ingen gräsmatta på plats. Den befinner sig uppstyckad i en 25 fordon lång lastbilskonvoj på väg genom Europa som inte bara ska klara eventuella snöstormar och dikeskörningar utan förseningar – det holländska gräset ska också passera tullen efter Öresundsbron.
En italienare föredrar kylan ...
Ju senare mattan anländer, desto sämre kvalitet på underlaget vilket slår hårdare mot Sverige då förbundskapten Erik Hamréns bygge är mer spelförande än Giovanni Trapattonis tappert kämpande irländare.
Inte nog med det.
Under tiden bandyisen smälter och gräset gror får Zlatan & Co hålla till på Söderstadion i snöyra och sex minusgrader.
Från drömarena till mardrömsuppladdning på en VM-kvalmatch.
Mot den här bakgrunden är det en gåta att Sverige inte valde att ladda upp på sydligare breddgrader likt man tidigare gjort på Cypern inför kvalmatcher i mars månad. Eländet tar inte slut här heller.
När Trapattoni hörde talas om att Friends Arena har skjutbart tak intog han genast ståndpunkten att matchen ska spelas inför öppen himmel även om det skulle vara tio minus ute.
– Det är inte kallt för spelarna, bara för publiken, menar ”Il Trap” som oroar sig över att ljudkulissen från de svenska fansen blir tyngre med stängt tak.
Sverige tycker förstås tvärtom, inte så mycket för att supportrarna ska höras (där hjälper inga stängda tak) men för att undvika snö och kyla för spelare och publik.
Konflikten är ett faktum.
... då står hoppet till en spanjor
Det enda positiva i den här storyn är att domaren Alberto Undiano – som tar beslut om stängt eller öppet tak klockan 10.00 på matchdagen – är från Pamplona i Spanien och rimligen borde ha vett att uppskatta värme. Dessutom är han utbildad i sociologi som bland annat studerar olika former av gruppbildningar i ett större sammanhang. Så vitt jag kan bedöma – vi talar om en högst amatörsociologisk analys – drar Alberto Undiano igen taket med en smäll eftersom det innebär mindre konfliktytor om hemmapubliken hålls på gott humör.
Även om konsekvensen blir en rasande italienare.