Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Laul: Gerndt ska gå rakt in i startelvan

...men Hamréns agerande har präglats av feghet

Tillbaka Alexander Gerndt under en landskamp mot Danmark 2011. Nu är han tillbaka i lands­laget när Sverige möter Irland i VM-kvalet 22 mars.

En misshandelsmisstänkt ut.

En misshandelsdömd in.

Så kan den svenska anfallskrisen också beskrivas.

Den som jämför senaste truppen mot Argentina med den som togs ut i går för att möta Irland i VM-kvalet ser snabbt att Mathias Ranégie har ersatts av Alexander Gerndt.

Det är ingen vågad spekulation att tro att Ranégie har petats mot bakgrund av den misshandel han misstänks för och som vi ännu inte vet så mycket MER om än just det att han är misstänkt och enligt österrikisk polis inte har dykt upp till förhör. Själv nekar Ranégie till att överhuvudtaget ha befunnit sig i Österrike.

Hur som helst: En misshandelsmisstänkt ut en misshandelsdömd in.

Alexander Gerndt är tillbaka i landslaget där han inte spelat på ett och ett halvt år och med tanke på anfallskrisen inför VM-kvalet mot Irland lär Gerndt sannolikt gå rakt in i startelvan.

Någon ska spela framför Zlatan Ibrahimovic och då Erik Hamrén hittills har vägrat att flytta Zlatan ett steg uppåt i banan återstår inte många alternativ.

Johan Elmander är skadad och Ola Toivonen är knappast redo att spela från start efter den segdragna lårskådan.

I truppen finns också Tobias Hysén men även om ”Tobbe” gjorde en bra insats mot Argentina är det tunt att starta ett VM-kval med en allsvensk försäsongsspelare som inte har många tävlingslandskamper på meritlistan. Visst, Hysén har precis gjort fem mål i svenska cupen men det var mot Brage och Nyköping.

Väntar på första målet

Alexander Gerndt spelade 90 minuter i helgen i nya klubben Young Boys. Gerndts form är långtifrån klockren, han väntar fortfarande på första målet.

Men fanns det bättre alternativ?

Nä, jag tycker att Hamrén tog ut rätt trupp. Marcus Berg och Markus Rosenberg har inte gjort mål på hela säsongen, Denni Avdic har gjort sju för holländska Swolle men gått mållös den senaste tiden och aldrig varit med i en riktig landslagstrupp. Samuel Armenteros platsar inte i Anderlecht, Mervan Celik har tappat sin plats i Pescara och inte gjort mål på två månader, John Guidetti är inte ens aktuell för U21-landslaget på grund av skadehistoriken och Erton Fejzullahu är för oprövad.

Den som borde varit med i truppen sett till Hamréns tidigare uttagningar är just Mathias Ranégie som ansågs platsa för en månad sedan mot Argentina. Men mot bakgrund av den påstådda misshandeln förstår jag att han lämnas utanför, även om Hamrén i går beskrev petningen som spelbristleraterad.

Det är möjligt att förbundskaptenen inte kände till misshandelsmisstankarna men i sådana här situationer är det svårt att att lita på Hamréns olika motiveringar. I efterhand framstår de gärna som halvsanningar och trekvartslögner.

När Argentina-truppen presenterades var det en ”sportslig bedömning” som låg bakom att Alexander Gerndt inte togs ut, sa Hamrén. Nu kom Gerndt med trots att han bevisligen är i sämre form rent målmässigt.

Bristande kompetens

Det är också min stora invändning mot Gerndt-uttagningen: varför togs han inte ut senast, det hade varit ett utmärkt tillfälle för en viktig och relevant förebildsdebatt. Ville Hamrén och förbundet inte störa biljettförsäljningen till fotbollsjippot mot Leo Messi på Friends Arena? I stället blossar frågan upp inför ett snudd på avgörande VM-kval då det kan få konsekvenser på det sportsliga i onödan.

För även om alla vettiga människor tar starkt avstånd från kvinnomisshandel går det ha olika åsikter: de som likt undertecknad anser att även landslagsspelare kan ges en andra chans efter en villkorlig fängelsedom och avtjänad landslagsavstängning, de som tycker att prövotiden på två år måste löpa ut först och de som tycker att Gerndt aldrig mer ska få representera ett svenskt landslag.

Att Svenska Fotbollförbundets och Erik Hamréns agerande i frågan under lång tid har präglats av feghet och bristande kompetens är nog de flesta mer överens om.