Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Gräsligt dåligt av ’plastlagen’

Bara tre segrar på naturgräs: ”Påverkas inte”

Tre.

Så många matcher har plastlagen lyckats vinna på gräs hittills år.

De exempel jag hittar i statistiken är IFK Göteborg–IFK Norrköping 1–2, Kalmar–Gefle 0–1 och i går Gais-Gif Sundsvall 1–2.

Vice versa har gräslagen åtta segrar på plast.

Tydligast är statistiken för Elfsborg som spelat tio matcher, vunnit åtta på plast och förlorat två på gräs. Backar man bandet har Elfsborg inte vunnit på vanligt gräs sedan juli 2011, 1–0 mot AIK på Råsunda.

13 poäng på 13 matcher

Efter 0–1 mot Malmö FF frågade jag tränaren Jörgen Lennartsson varför de inte vinner på vanligt gräs.

– Jag tror inte att underlaget har någon som helst betydelse. Jag tror att Mathias Ranégies nick hade gått på exakt samma ställe även om vi spelat på konstgräs, sa Lennartsson.

Enligt Infostrada, all fotbollsstatistiks heliga moder, ser det ut så här för Elfsborg sedan 2011:

3 På konstgräs: 27 matcher – 68 poäng – 2,52 poäng/match.

3 På naturgräs: 13 matcher – 13 poäng – 1,00 poäng/match.

”Inte lika många dueller”

Frågade därför Lennartsson om det verkligen inte är någon skillnad att spela på underlagen:

– Det är klart att det är skillnad. Men resultatet påverkas inte.

Vad är skillnaden?

– Du kommer inte lika nära in i press på konstgräs. Det blir inte riktigt lika mycket konfrontationsfotboll. Inte lika många dueller. Passningsspelet blir annorlunda.

Men om man vänder på det så säger du att det blir fler dueller på vanligt gräs. Om man tittar på de spelartyper ni har, Niklas Hult och Johan Larsson exempelvis, det är inga duellspelare direkt?

– Jo, men en sådan som Oscar (Hiljemark) skulle nog bli bättre på naturgräs. (Andreas) Augustsson också. Jag förstår att det är en intressant vinkel men jag konstaterar bara faktum: vi hade inte något som helst annorlunda taktiskt upplägg inför den här matchen bara för att det var naturgräs, säger Jörgen Lennartsson.

Ser man på fördelningen i totalpoäng mellan de nio naturgräslagen och de sju konstgräslagen stärker det Lennartssons resonemang: gräslagen har i snitt tagit fler poäng, drygt 14 mot plastlagens dryga tolv.

Vad tror ni?