Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Laul: Ännu en chansning – men ett spännande val

Hammarbyledningen hoppas ha hittat en tränare som kan få ut mer av individen än vad företrädarna fått.

Efter en omgång ”arga leken” med den gamle mittbacken förstår jag vad de föll för:

Gregg Berhalter är inte snubben du fuskar inför på planen.

Mitt första intryck av 38-åringen från Tenafly i New Jersey? En typisk amerikansk idrottsledare: vältalig och professionell, kan alla klyschor i boken. Gregg Berhalter pratar mycket om att vinna, om hundraprocentiga insatser, om att fansen ska kunna vara stolta över Hammarby.

Som så många andra.

Men när jag själv ställde en fråga insåg jag att den här tränaren kommer spelarna nog fan att lyssna på.

Berhalter levererade sitt svar, sedan stirrade han mig i ögonen som om vi lekte ”arga leken”. Jag tittade automatiskt ner, när jag tittade upp en sekund senare hade han fortfarande mig i fokus för att därefter vrida på huvudet, till synes nöjd med segern.

Innerst inne är de flesta fotbollsspelare som folk är mest och jag tror inte att särskilt många i Bajen vill möta Gregg Berhalters blick om de inte följt matchplanen eller gjort sitt yttersta.

Men coaching by fear är inte någon garanti för framgång. Ett alltför krävande ledarskap kan få motsatt effekt med låsta spelare som inte vågar försöka av rädsla att misslyckas.

Hammarby blir en trainee-plats

Gregg Berhalter saknar helt erfarenhet som huvudansvarig i ett fotbollslag. Hans enda tränarmerit är från i år då han var spelande assistent till Bruce Arena när LA Galaxy blev MLS-mästare. Berhalter har dubbel press på sig då Galaxys ägare Anschutz Entertainment Group, AEG, betalar delar av hans lön i Bajen. Gissningsvis ser AEG – som äger 49 procent av Hammarby Fotboll AB – Berhalter som en framtida efterträdare till Arena, 60. Ett första steg på vägen är att han får sköta klubben i Sverige likt ett slags traineeprogram.

Det var AEG:s representant i Hammarbys bolagsstyrelse Chris Klein (ex-fotbollsspelaren, inte American Pie-skådisen) som ”tipsade” sportchefen Gustaf Grauers om Berhalter. Grauers hade gått bet på att hitta en erfaren Bajen-profil som ”förstår föreningens speciella historia” vilket var målsättningen i höstas.

– Vi hade en annan kravprofil från början men hittade ingen lösning som passade den kravprofilen. Då började vi mer och mer intressera oss för Gregg. Varje samtal med honom har känts bättre och bättre. Visst är det lite av en en chansning. Det är en ny riktning. Det kan vara jävligt skrämmande för vissa och spännande för andra, säger Grauers.

Sedan Anders Linderoth lämnade efter säsongen 2006 har Hammarby tillsatt Tony Gustavsson, Michael Borgqvist/Jesper Blomqvist, Roger Franzén och nu Gregg Berhalter som tänkta, långsiktiga lösningar. Gemensam nämnare är avsaknaden av just erfarenhet. Så visst har Grauers rätt i att föreningen återigen chansar vilket kan framstå som väl våghalsigt ett år före den nya Stockholmsarenan är tänkt att invigas med Hammarby i allsvenskan.

Å andra sidan kommer jag inte på särskilt många ”Bajen-profiler” som skulle känts klockrena. Häckens Peter Gerhardsson givetvis men han ville inte lämna ett allsvenskt mittenlag för ett mittenlag i superettan.

Gregg Berhalter är trots en del frågetecken (hur kommer han reagera på föreningens närgångna fans vid eventuella motgångar?) ett spännande val. Bruce Arena fungerar som mentor för honom och han hyllades i David Beckhams avskedstal efter stjärnans sista (?) MLS-match. Berhalter har sin taktiska grund i 4–4–2, samtidigt har LA Galaxy med framgång växlat till 4–2–3–1 under årets säsong.

Nära att bli VM-hjälte

Sällan eller aldrig har en fotbollsförening från den svenska andradivisionen varit så internationellt omskriven som Hammarby i går. Nyheten om Gregg Berhalter publicerades på mängder av amerikanska, tyska och holländska tidningssajter. Den 44-faldige amerikanske ex-landslagsmannen har ett spelarförflutet i Bundesliga och Eredivise samt två säsonger i engelska division ett för Crystal Palace (2000–2002).

Sin största stund i världsfotbollen upplevde Gregg Berhalter under VM 2002. Efter att ha tillbringat gruppspelet på bänken ersatte han skadade Jeff Agoos i åttondelsfinalen mot Mexiko och kvartsfinalen mot Tyskland. Vid ställningen 0–1 mot tyskarna bredsidade Berhalter bollen förbi Oliver Kahn men Torsten Frings arm stoppade bollen på mållinjen i en omdiskuterad situation. Domaren friade och USA var utslagna.

I amerikanska medier görs en poäng av att Gregg Berhalter blir den första USA-födde landslagsspelaren att coacha ett europeiskt lag. Sverige har tidigare haft amerikanska coacher inom basketen (fungerat bra) och ishockeyn (mindre bra) men alltså aldrig i elitfotbollen.

Apropå USA-född förresten. Under presskonferensen på Söderstadion gjorde Gregg Berhalter en poäng av sin etniska bakgrund.

– It’s mixed up. Jag är halvpolack, kvartsirländare, en åttondels fransman och en åttondels tysk. Och jag är gift med en puertoricanska så mina barn...forget it! sa Berhalter vilket lockade de 10–15 journalisterna i salen till skratt.

Mannen med den krävande blicken har humor också.