Portugal spelar för sin flagga, sitt folk – och sin agent...
Jorge Mendes: Mannen som kontrollerar hela Portugal
Idag ska det portugisiska landslaget försöka ta sig till EM-semifinal.
De spelar för sin flagga, sitt folk och sin agent.
Om de nu vinner guldet – har Jorge Mendes rätt till tio procent av pokalen?
Ska man ut i strid är det ju viktigt att ha koll på ordergivningskedjan.
När Portugal inledde sitt EM-äventyr mot Tyskland i Gdansk var den glasklar för alla som hade följt ”A Seleção” och förutsättningarna som gäller runt det.
På planen stod elva portgusiska spelare. Vid sidlinjen stod tränaren som bestämde över dem, förbundskaptenen Paulo Bento.
Uppe på läktaren satt en annan tränare som i sin tur hade mer makt än honom, och han heter José Mourinho.
Och till sist – bredvid Mourinho – mannen med kontroll över dem allihopa.
Han heter Jorge Mendes, han är 46 år gammal och han är världens både rikaste och mäktigaste fotbollsagent.
Tio av spelarna i den portugisiska startelvan tillhörde hans stall. Paulo Bento också. José Mourinho med.
I mitten av 1990-talet var Jorge Mendes bara en lycksökare bland andra i den lilla portugisiska semesterorten Caminha.
Han hade lagt ner sin halvhjärtade fotbollssatsning, och hankade sig nu fram med än det ena och än det andra. Han jobbade som discjockey och köpte in sig i några olika projekt. En restaurang här, en nattklubb där, en videouthyrningsbutik på andra sidan gatan.
Ute i nattvimlet träffade han Nuno, en talangfull målvakt som kämpade för att bli förstavalet i den lokala proffsklubben Vitória Guimarães.
De blev vänner och det ena ledde till det andra. Efter sina entrepenörsförsök hade Mendes lite erfarenhet av juridisk pappersexercis, och det föll sig så att han åtog sig att representera Nuno.
Mindre än ett halvår senare var det dags att kontraktsförhandla med spanska toppklubben Deportivo La Coruña.
Det ena fortsatte sen att leda till det andra i rätt många år, fram till rätt många miljoner.
Slogs med rivalen på flygplatsen
Jorge Mendes inledde ett samarbete med Deportivo, vilket i sin tur gjorde så att han kom i kontakt med Porto. När de sedan vann Champions League 2004 var han på plats för att sköta den stora utförsäljningen som följde.
Han placerade fyra spelare plus José Mourinho i Chelsea, och genombrottet var därmed definitivt. Nu var det Jorge Mendes som alla inom den portugisiska fotbollen ville jobba med.
Det kanske låter som en odramatisk karriärsklättring, men i realiteten är det såklart inte en position man bara uppnår utan att möta minst motstånd. Tidigare hade en agent som hette José Veiga haft samma monopolläge – bland annat representerat Luis Figo – och han var inte det minsta sugen på att släppa det ifrån sig.
Rivaliteten mellan de två kulminerade i ett regelrätt knytnävsslagsmål på flygplatsen i Lissabon.
Mendes vann fajten om den portugisiska fotbollen, både bildligt och bokstavligt.
I dag innehåller Jorge Mendes stall 83 spelare, vars sammanlagda marknadsvärde beräknas till långt över fem miljarder kronor.
Det gör hans agentur Gestifute till den klart mest lukrativa i hela fotbollsvärlden.
Naturligtvis var det även Mendes som sydde ihop historiens hittills dyraste övergång, när Cristiano Ronaldo gick från Manchester United till Real Madrid för nästan en miljard kronor.
Han ger i stort sett inga intervjuer, men när han lanserades som ”Årets man” av den portugisiska tidningen A Bola gjorde han ett undantag och målade upp bilden av en hektisk livsstil. Ena dagen kunde han ha 18 timmars telefontid. Nästa dag kunde han äta frukost i London, lunch i Madrid och middag i Milano.
– Det är så jag lever mitt liv. Aldrig lämna något till i morgon som du kan göra idag.
Två år i rad har han utsetts till ”Årets agent” vid den stora branschfesten Globe Soccer i Dubai. Båda gångerna har hans mest berömda klienter stått i kör för att hylla honom.
– Med all respekt för andra agenter så förtjänar han priset. Om du ser till vem som gjort de bästa affärerna under året, så är det han. Om du ser till vem som gjort de största affärerna, så är det han. Om du ser till vem som har bäst relationer till klubber och managers, så är det han. Någon annan? Inte en chans.
José Mourinhos retorik var den karaktäristiska. Cristiano Ronaldos tal var mer känslobaserat. Jorge Mendes är gudfar till hans son. De bor grannar i samma exklusiva lägenhetskomplex i utkanten av Madrid.
– Han är som en storebror för mig. Det var en lycklig dag i mitt liv när jag träffade honom. Jag insåg genast att det här var en lojal och ärlig man, som jag med tiden har fått en fantastisk relation till.
Utåt sett ger nästan alla intryck av att gilla Jorge Mendes. Han beskrivs som familjens hela treenighet koncentrerad till en person, han är både fader, broder och vän. På hans huvudkontor i Porto hänger en signerad Real Madrid-tröja som Pepe skänkt till ”den bäste affärsmannen i världen”.
För bara en månad sedan blev han officiellt dekorerad av den portugisiska staten. Han förärades hedersmedaljen för sportsliga insatser och bedrifter.
– Jorge Mendes har visat sig vara väldigt viktig för att uppnå erkännanden för portugisiska idrottsmän och stärka bilden av dem utomlands.
Mendes själv? Jodå, han instämde.
– Jag är medveten om vilka pengar vi har dragit in till portugisisk fotboll. Vi har hjälpt till att höja värdet på våra spelare och få transfermarknaden att växa, och det är jag stolt över.
Och eftersom allt är frid och fröjd och alla är nöjda och glada så är det väl lika bra att sätta punkt här. Eller?
Nja. Jorge Mendes och hans ställning har redan problematiserats i mer än ett årtionde. Innan José Mourinho kom in i bilden var Octávio Machado manager för Porto. Man kan ju tänka sig att det skulle betyda att han bestämde över laget, men i praktiken funkade det ju inte riktigt så.
– Redan när jag tog jobbet varnade mig presidenten för att jag skulle se upp för Mendes. Han hade 19 spelare i truppen. Jag föreslog till och med att jag skulle knyta honom till mig som assistent, för att kunna ha uppsikt över honom.
Machado tappade kontrollen över situationen och blev snabbt utmanövrerad. Inte ens klubbpresidenten som kommit med varningen – den enväldige Pinto da Costa – kunde rädda honom.
– Jag minns hur det var när det hette att tränarna tappat makten över klubbarna till presidenterna. Nu blev det uppenbart att presidenterna i sin tur tappat makten till affärsmännen.
Har Real Madrid i sin hand
En av sakerna som gör Jorge Mendes till en speciell agent är hans sätt att skaffa sig inflytande över hela klubbar snarare än enskilda spelare. För några år sedan placerade han åtta spelare i Dynamo Moskva, och häromsistens skickade han in en halv portugisisk startelva i Besiktas.
Hans klart mest anmärkningsvärda bedrift är dock sättet han tagit grepp om världens kanske största klubb – Real Madrid.
Mendes har ju tagit dit både Mourinho och Ronaldo, och kryddat med Pepe, Di María, Carvalho och Coentrão. Dessutom var han inblandad i övergångarna som klädde både Özil och Khedira i vitt.
Tidigare var det en sanning att det var de spanska spelarna som bestämde i Real Madrids omklädningsrum, och en självklarhet att presidenten var den som styrde klubben. Idag vittnar många om hur Iker Casillas och de andra förvandlats till en inringad minoritet, samtidigt som Florentino Pérez knappt ens begripit att han blivit kringskuren.
Förre presidenten Ramón Calderón fnös föraktfullt när han kommenterade hur Real Madrid fungerar numera.
– Det är Mendes som styr klubben. Pérez är bara en marionett.
I Portugal har inte kritiken mot Jorge Mendes inflytande över landslaget varit lika uttalad och tydlig. Folk är helt enkelt rädda att stöta sig med honom.
I samband med premiärförlusten mot Tyskland kunde ändå inte journalisten Rui Santos hålla sig.
– Jag tittar på landslaget och jag ser Mourinhos fingrar i det, Mendes händer över det. Och det kan innebära att förbundskaptenen har mindre möjligheter att vara helt självständig i sina uttagningar.
Utöver förbundskapten Bento tillhör 16 av spelarna i den portugisiska truppen Mendes stall. Off-the-record har flera petade spelare pratat om hur de upplevt att deras chanser försämrats på grund av att de har en annan representant, men ingen har velat upprepa det inför rullande kameror.
Vissa saker förändras med tiden. Andra förblir i stort sett likadana, även om de klär upp sig i annorlunda kläder.
Senast ett EM spelades i östra Europa var 1976. I en kvalmatch inför turneringen skickade det kommunistiska Sovjetunionen ut ett lag som enbart bestod av Dynamo Kiev-spelare.
Nu är det 2012, och i kväll är det fullt möjligt att eurokrisens Portugal ställer upp med elva Jorge Mendes-spelare.
HAR 16 SPELARE I PORTUGALS TRUPP
Cristiano Ronaldo
Pepe
Nani
Fábio Coentrão
Raúl Meireles
Hélder Postiga
Miguel Veloso
Rui Patricio
Bruno Alves
João Pereira
Custódio
Ricardo Quaresma
Rúben Micael
Hugo Viana
Hugo Almeida
Nélson Oliveira