Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Vårt vapen: osäkerhet

Bank: Förbundskaptenens motto är som lotto – han håller drömmen vid liv...

Bollar idéer  Med många jämnstarka och jämbördiga spelare kan Erik Hamrén rotera och starta med tre helt olika elvor i de tre EM-matcherna i gruppspelet.

Jag vet inte hur stor roll det spelar vilken elva Sverige startar EM med. Men efter tio trygga år kan osäkerheten rentav vara en fördel.

Hamréns motto är som lotto. Han håller drömmen vid liv.

Följ ämnen

Det är oklart om Erik Hamrén skulle spika hiphop-referensen i förra meningen (han hävdar själv att han ”tappade feeling för hela scenen när westcoast-maffian kom med sin antiintellektuella gangsta-bling-skit”) men det där med att ”hålla drömmen vid liv” är från Petter-hiten ”Vinden har vänt”.

Hur som helst så var det precis vad vinden gjorde i går.

Landslaget dukade upp för taktisk träning på Råsunda, och vinden kom ovanifrån och underifrån, från väst och öst. Den piskade regnet så svinsibiriskt hårt mot ansiktet att man fick blåmärken.

Hälften av spelarna sprang runt i långbyxor, fyra av dem bar mössa, alla utom Olof Mellberg förstod att det var kallt.

– Hade jag varit klubbtränare hade jag inte kört den här träningen som jag kommer att köra i dag, sa Hamrén.

Sen gick han rakt ut i motvinden och drillade alla hela spelare i sättet som Sverige vill spela fotboll på i EM.

Det såg väldigt mycket ut som att han bestämt sig för sin backlinje mot Serbien (Granqvist–Mellberg–Olsson–Olsson), och allt talar ju för att Tobias Hysén får chansen som anfallsspets nu när Elmander och Rosenberg har skador att ta hand om, men annars roterades det friskt.

Behöver en hel trupp

Häromdagen skrev jag en krönika om hur Sverige kommer att behöva en hel trupp i Ukraina, inte bara ett helt lag. Det blir allt tydligare att Erik Hamrén skriver under på den analysen. Han kommer att använda flera olika lösningar på flera olika problem under EM.

Inte bara för att han måste.

För att han vill.

Jag frågade honom om vad det betyder att ha så många oklarheter så tätt inpå ett mästerskap: är Isaksson verkligen tillräckligt matchtränad? Vem ska spela högerback? Kan Elm utmana en sliten Svensson på innermittfältet? Hinner Elmander bli klar, eller behövs en ersättare på topp? Och vem i hela världen ska spela till vänster på mittfältet?

– Det finns för- och nackdelar med allt i livet, skarvade Hamrén, innan han sa som det är:

– Vi har många, jämnstarka och jämbördiga spelare. Vi kan utnyttja deras karaktärer, beroende på motstånd.

Så länge jag kan minnas, och jag minns ungefär tolv år tillbaka, så har Sverige prioriterat kontinuitet och kontroll. Var man på sin plats. Eftersom vi inte kunnat konkurrera med att vara tekniskt bättre så har vi fått tävla med taktisk trygghet.

Kan bli en stor tillgång

Nu har skador och en ny ledarstil gjort att Sverige kommer att åka till EM med 19–20 spelare som har en högst realistisk möjlighet att få starta en gruppspelsmatch.

Fel hanterat kan det vara en grogrund för missnöjda, tjuriga spelare och överhettade träningar.

Rätt hanterat kan en trupp utan fripassagerare vara en av Erik Hamréns allra största tillgångar.

Sveriges moderna mästerskapshistoria är full av marginalspelare som fått huvudroller, eller som borde fått det.

Kennet Andersson kom in och lyfte mot himlen i VM 1994, Josefin Öqvist sprang rakt igenom tv-rutan i VM 2003, Zlatan Ibrahimovic borde fått chansen att göra det 2002.

Tveksam till Toivonen

Jag är fortfarande väldigt tveksam till vad experimentet med centralspelare som Andreas Granqvist och Ola Toivonen på varsin kant är värt, vad en hyfsad match mot Island betyder när det är Franck Ribéry eller Andrij Jarmolenko som står på andra sidan. Jag tror fortfarande att det är bättre att så långt som möjligt behålla balansen från de tuffaste matcherna i EM-kvalet.

Men samtidigt finns det förstås ett värde i att så många spelare känner sig ­genuint delaktiga.

– Det är väl bara Mellberg och Zlatan som är hundraprocentigt säkra. Jag tror att det är bra, sa Emir Bajrami i går.

Det tror jag också.

I övermorgon spelar Sverige sitt genrep mot ett grundkvalitativt Serbien, på onsdag lyfter planet mot Kiev.

Alla som kliver ombord på det där planet gör det med en dröm om ett bra EM.

Nästan alla gör det med en reell möjlighet att själva vara med och påverka den där drömmen.

3 matcher – 3 startelvor

UKRAINA-ELVAN

Isaksson

Granqvist, Mellberg, J. Olsson, M. Olsson

Elm, Källström

Larsson, Ibrahimovic, Toivonen

Elmander

KOMMENTAR: Om Erik Hamrén väljer att gå för seger mot defensivt skakiga Ukraina är det här något av det mesta offensiva han kan ställa på benen. Tre forwards på planen samtidigt, dessutom Rasmus Elm i stället för Anders Svensson på mitten. Ett Sverige som lär göra mål – men också släppa in mål?
 

ENGLAND-ELVAN

Isaksson

Granqvist, Mellberg, J. Olsson, Safari

Elm, Svensson, Källström, Larsson

Ibrahimovic, Elmander

KOMMENTAR: Så här såg det ut mot Holland, i alla fall rent taktiskt. Ett tajt 4-4-2. Behrang Safari är ett mer erfaret val till vänster och detta kan vara en väg att stänga till defensivt mot England som är en klart vassare motståndare än Ukraina.
 

FRANKRIKE-ELVAN

Isaksson

Granqvist, Mellberg, J. Olsson, M. Olsson

Svensson, Källström

Larsson, Ibrahimovic, Bajrami

Elmander

KOMMENTAR: I tredje matchen handlar mycket om resultaten i de tidigare matcherna – räcker det med kryss eller behöver Sverige gå för seger? Den här taktiska varianten påminner om den första men är ändå lite mer balanserad för att möta riktigt bra motståndare som Frankrike förväntas vara.

Följ ämnen i artikeln