Sverige föll i sudden death

Äntligen Finland.

Sex behövde inte bli sju.

För första gången vet Sverige hur det känns att förlora i VM-sammanhang och Finland vet hur det känns att vinna.

I VM-finalen i Tjeckien blev det blåvit seger med 7–6 i sudden death efter en osannolikt svängig match.

Det såg ut att bli ännu en klassisk vändning. Och visst, på sätt och vis blev det precis så. Men det var inte Sverige som stod som segrare den här gången utan Finland blev det första landet i innebandyns VM-historia att besegra Sverige som hade 40 raka matcher utan förlust och sex raka VM-guld inför finalen. Nu var det Finlands tur och ett tag såg det ut att bli lätt. Senare såg det ut att vara över. Men i en match som hade allt så var det väl självklart att historia också skulle skrivas till slut.

Stor finsk ledning

Redan efter 20 minuter såg det ut som om en fantastisk svit var över. Då ledde nämligen Finland med 4–0 mot Sverige efter att fullständigt spelat ut de sexfaldiga världsmästarna och det var närmare 5–0 än en svensk reducering. De gulblå såg nästintill paralyserade ut samtidigt som Finlands spelare gjorde lite som de ville. Kanske var det gamla spöken som gjorde sig påminda hos Finland eller kanske var det ett minne av alla segrar från förr som fick plats i svenska sinnen. Kanske var det både och. Något hände i alla fall i den andra perioden.

Sverige fick en snabb reducering när Fredrik Djurling slog till efter bara 46 sekunders spel och sedan var det ingen som tvekade. Sverige pressade stenhårt, stressade motståndarna som började se nervösa ut. Mål av Niklas Jihde och Daniel Calebsson gav Sverige kontakt inför den sista perioden och Sverige fortsatte bara med sitt offensiva försvarsspel och efter 45.39 var det kvitterat när Kimmo Eskelinen stänkte in 4–4. Finland var chockat och Sverige var laddat. Därför var det ingen överraskning när Fredrik Djurling fullbordade vändningen med sitt andra mål.

Vänttinen tremålsskytt

När sedan också Jihde gjorde sitt andra mål i matchen med mindre än nio minuter kvar att spela såg det avgjort ut, men spänningen var inte över. Det ansåg åtminstone inte Lassi Vänttinen och när han fick chansen i spel fem mot fyra smällde han 6–5. Nästan direkt efter fick Finland chansen att kvittera på straff, men Mika Kohonen gjorde det dåligt och en följsam Daniel Ramsin kunde rädda. Kvitteringen skulle ändå komma med fyra minuter och nio sekunder kvar att spela när Väntinen gjorde sitt andra mål i matchen och det gick till sudden death.

Tero skrev historia

Där hade Sverige ett flertal chanser att avgöra. Inte minst fick Niklas Jihde en möjlighet att bli hjälte i sin sista landskamp, men han fick ingen fart i skottet. Efter drygt fem minuters spel av förlängningen fick en annan tvåmålsskytt chansen, men inte heller Fredrik Djurling kunde utnyttja sitt jätteläge och i stället kontrade Finland. Rickie Hyvärinen stod för en fin dragning innan han spelade fram Tero Tiitu som fick öppet mål och enkelt kunde göra det historiska målet. Därefter utbröt det stora finska jublet och efter att flera gånger tvingats se på när svenska spelare jublat fick de blåvita nu till slut känna hur det är att vara på den andra sidan.