OSANNOLIKA ÅTERTÅGET
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-11
Historien om AIK: Från nedflyttning och djup kris – till en direkt avgörande match om en plats i elitserien
I kväll vid 18.30 blev AIK ett elitserielag igen.
Mot alla odds, och mot alla experters tips.
Få klubbar har en så märklig historia med uteblivna löner, frekventa byten av klubbledningar, upplopp, konkurs, hot, avhopp och passionerade fans som AIK de senaste tio åren.
Läs Sportbladets hockeyexpert Tomas Ros dokument över Solnaklubbens fall – och uppgång.
TVÅNGSDEGRADERINGEN
3 juni 2004. Styrelseledamoten i AIK Hockey Mats Hedenström och Anders Gozzi går och köper Aftonbladet och får andnöd när de ser att Sportbladet avslöjar att AIK degraderas från allsvenskan till division 1. Artikeln är skriven av Emir Osmanbegovic, i dag TV4:s fotbollschef, och undertecknad och den ger ett slag rakt i solar plexus på hela AIK:s organisation och fansen eftersom de är relativt ovetande om beskedet.
Någon timme senare får Hedenström och Gozzi nyheten bekräftad av Ishockeyförbundet.
Kaos. Ridå. Tack och godnatt.
Effekten av Aftonbladets avslöjande blev att Anders Gozzi, då utvecklingsansvarig för klubben, sa upp sig omedelbart då han kände sig lurad av AIK:s ledning och samtidigt blev han kontaktad av Södertälje som ville anställa honom.
Tvångsdegraderingen var korrekt om man följer lagboken. AIK:s koncern, där hockeyn ingick i, hade ett negativt eget kapital – 16-18 miljoner. Men hockeysektionen låg på plus. I AIK-kretsar går fortfarande snacket att Ishockeyförbundet skickade ned AIK som en hämnd för att AIK gjorde affärer med utländska spelbolag.
Köpte ut spelarna
På några dagar stod Anders Gozzi, som övertalades att vara kvar i AIK, och Hedenström utan spelare, utan pengar och med ett tomt representationslag som under hösten skulle möta division 1-lag som Tierp, Värmdö och Linden. AIK tvingades till och med att köpa ut spelare från kontrakten, en smått grotesk situation.
Man blev också portad, nästan, av Globenarenorna på grund av klubbens usla sportsliga nivå och det var faktiskt nära att AIK tvingades spela sina hemmamatcher på Stora Mossens IP.
Men degraderingen fick till slut en positiv effekt.
Under säsongen i gärdsgårdsserien byggdes en revanschkänsla upp och efter att NHL-proffsen George Laraque och Mattias Norström anslutit till laget kom publiken till Hovet och kvalet tillbaka till allsvenskan blev publikfester. Det som började i moll juni 2004 slutade i glädje våren 2005 när laget återigen hade en plats i allsvenskan.
Lättnad, tid för eftertanke och glädje.
JUNIORSATSNINGEN
AIK hade nonchalerat juniorsatsningen tidigare. Ett tag var man rankat som nummer åtta i juniorhockeyn i Stockholm. Visst har klubben producerat spelare som Dick Tärnström, Henrik Tallinder med flera, men det var inte förrän att Anders Gozzi lyckades övertala styrelsen att lägga 1-2 miljoner kronor per år på juniorerna som det blev ordning och reda i AIKs juniorskuta. Trots att AIK de senaste åren varit ett allsvenskt lag har klubben varit med i den högsta junior-serien i J20 och 2009 vann man guld för 18-åringar. Gozzi tjatade på styrelsen att gå på hans linje och rata en ny back och istället satsa på juniorlagen och en heltidsanställning av duktiga tränaren Anders Hultin. Något som vi i dag ser frukten av.
Gozzis löfte var att 75 procent av A-lagsspelare kan vara egna produkter om talangutvecklingen är av god kvalité.
Det nappade styrelsen på.
Egna produkter tar laget upp igen
Christian Sandberg, Jonas Liwing, Fredrik Carlsson, Filip Olsson, Daniel Bång, Mikael Österberg, Mattias Beck, David Engblom, Tobias Ericsson, Patrik Nemeth, Dick Tärnström och David Engblom är hockeyfostrade i AIKs hockeyskola, antingen som junior eller som pojklagsspelare. I dag utgör de nämnda AIK:arna kärnan i laget som är 60 minuter från elitserien.
AIK:s satsning på egna juniorer kan liknas vid den som Djurgården gjort och det är ingen slump att de båda lagen nu är hetast i hockeysverige.
AIK har även valt att satsa resurser på en gedigen hockeyoas i Ritorp istället för att köpa in en utländsk målspruta. Ett beundransvärt initiativ.
EKONOMIN & KRISERNA
Inte en höst utan negativa rubriker om AIK:s ekonomi. Så har det varit hela 2000-talet.
Men vad är då anledningen till att AIK har så dålig ekonomi, år efter år?
Mycket är beroende på att AIK är ett Stockholms-lag. Där är hatet mellan de tre klubbarna Djurgården, Hammarby och just AIK stort och starka finansiärer tar ogärna parti för en klubb, det finns för mycket att förlora på det. En sann AIK-are dricker inte Falcon-öl. Och på söder dricker man inte Åbro, exempelvis.
Ett mer komplext problem
Men AIK:s problem är djupare och mer komplext än så. Klubben har gjort sportsliga satsningar som saknat täckning i kassakistan och när sedan fansen vänt hockeyn ryggen har det slutat i kaos. Klantiga beslut, javisst. Men till AIK:s lednings försvar ska sägas att många finansiärer lovat att ställa upp, men när de fått fakturan från AIK så har den hamnat i papperskorgen.
Ett exempel på hur djup AIK:s kris varit de senaste åren är en händelse på en bussresa till en träningsmatch mot Brynäs i Sandviken hösten 2008. En styrelsemedlem är med på spelarbussen och han låser till slut in sig på toaletten i en desperat åtgärd. Där inne ringer han runt till sponsorer med en vädjan; vi har inte råd att betala ut augusti-lönen spelarna, kan ni hjälpa till?
Så har det varit många gånger för AIK Hockey, men lika många gånger har man klarat sig undan konkurs några minuter innan domedagsklockan slagit.
Vid seger i kväll väntar 25 miljoner kronor i elitseriebonus till klubben. Då är alla ekonomisk bekymmer som bortblåsta.
Då behöver inte driftige ordföranden Peter Mellqvist, som efterträdde Hedenström för ett år sedan, tjata för att få in pengar till klubben.
SATSNINGEN 2008
Sommaren 2008 stod AIK vid ett vägskäl: Satsa på hockeyn eller dra i handbromsen och bli ett Björklöven, typ. Styrelsen valde att göra en satsning och grundplanen var en fyrstegsraket, som skulle föra klubben närmare kvalserien och till slut elitserien.
Steg 1: Värva en namnkunnig tränare med tyngd, Roger Melin.
Steg 2: Värva en målvakt som kan ta laget till elitserien, Christopher Heino-Lindberg.
Steg 3: Få hem Dick Tärnström från NHL.
Steg 4: Ta hand om nya Hagos/Jämtin-generationen som blommat upp i AIK med Christian Sandberg och Daniel Bång, som annars skulle dra vidare till elitserielag.
Samtliga steg lyckades och i dag kan man konstatera att det som AIK gjorde sommaren 2008 är grunden för succén i kvalserien 2010. Satsningen fortsatte även förra sommaren när bröderna Ahlström köptes från Huddinge och laget blev ännu mer gediget och välmeriterat.
KVALSERIEN 2010
Ja, AIK:s väg och matcher i kvalserien har varit en berg- och dalbanefärd.
Samtliga nio spelade matcher, utom en, har slutat med uddamålet för AIK:s del. Och det har vid två tillfällen varit mål för motståndaren precis vid matchslutet och Rögle vann i sudden death på Hovet i omgång tre. Riktiga rysar-matcher.
Men kvalserien 2010 har även varit en resa där AIK:s huliganer visat sig upp sig och svärtat ned hockeyn. I samband med Rögles segermål på Hovet blev ett litet antal fans galna och tog till och med sig in i Rögles bås och slog ned en ledare. Skandalscenerna kablades ut från Hovet.
Våldsdådet kostade AIK 100 000 kronor i böter.
Sjuka scener i en sjuk kvalserie där AIK var så bortspelade från en plats i elitserien nästa säsong som det går att vara för någon omgång sedan. Och efter förlusten mot Leksand på Hovet i söndags hördes följande besvikna uttalande på Hovet. ”Åtvidaberg har större chans att vinna SM-guld i fotboll än AIK har nu att gå upp till elitserien”.
Men i eftermiddags klockan 16.00 var AIK framme vid målet. En avgörande match om en plats i elitserien.