Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-04

"Han är livsfarlig"

Kritiserade, hånade och uträknade.

Men är Leksand med i kampen om en elitserieplats igen – tack vare Jussi Pesonen.

Finländaren avgjorde senaste matchen mot Rögle i förlängningen och när laget återigen var nere för räkning mot AIK klev 30-åringen fram.

Med en dryg minut kvar satte forwarden avgörande 3-2 och tidigare uträknade Leksand är nu nära en elitserieplats.

Leksand såg ut att vara på väg mot ett kvalseriefiasko för femte året i rad. Men en kritiserad finländaren har åter väckt hoppet i Dalarna. Jussi Pesonen sa det själv efter segern mot Rögle:

– Vi är fortfarande vid liv.

”En stor vinst för oss”

Laget var på väg att tappa hoppet igen när AIK kvitterade till 2-2 med mindre än tio minuter kvar av dagens match. Men då klev 30-åringen fram igen.

– Helt otroligt. Lyssna bara. Det är en stor vinst för oss, säger Pesonen till TV8.

Vad tänkte du när AIK kvitterade?

– Åh, perfekt, alla fansen skrek. Så det är en stor seger för oss.

Skuggar Rögle

Leksands dyra finska värvning har tidigare fått hård kritik under säsongen. Men när det har behövts som mest har Pesonen klivit fram och levererat.

– Det är lite tur men jag försöker att jobba hårt och göra mål när jag kan. Det är stort för mig att jag gjorde mål i dag.

Leksand är nu uppe på elva poäng och skuggar Rögle på 14 i tabellen. Det uträknade laget är därmed åter med i jakten på elitserien och det kan tacka en 30-årig finländare för.

– Han är livsfarlig, säger tränaren Leif Strömberg om Pesonen.