Först var Leksand det största hotet för AIK:s elitserieplats.

Efter 2-1-segern är allt omkastat:

Nu är Leksand plötsligt det enda hoppet.

Tabelläget var kritiskt, men möjligt. Leksand hade nio och Södertälje på elitserieplats femton poäng, så allt som var godtagbart mot AIK var tre poäng.

Men efter en stark start med ett snyggt mål av Leksands Mathias Johansson, på en lika utsökt passning från Oliver Ekman-Larsson, tappade laget skärpan.

Läck slog pucken i eget mål

Kvitteringen som slog ur luften ur hemmalaget var varken snyggt eller logiskt. Det kom inte ens från en AIK-klubba. För när Christian Sandberg spelade fram Daniel Bång drog han till direkt – rakt på Leksandmålvakten Eddie Läck.

Men när situationen såg ut att blåsa över fumlade Eddie med pucken – och slog den med plockhandsken i eget mål.

”Vi spelade av perioden bra”

Efter halva matchen svepte Henrik Eriksson in 2-1 i powerplay, redan då såg Leksand slagna ut. För i tredje perioden skapade laget bara chanser i slutet, men då stod en vägg av AIK-backar och målvakten Christopher Heino-Lindberg ivägen.

– Det hade varit lite försmädligt att släppa in puck i det läget. Men vi spelade bra i boxen och höll huvuden kalla. Jag tycker att vi spelade av perioden bra, säger tränaren AIK-tränaren Roger Melin till TV 4 Sport.

Måste lita till Leksand

Nu kan AIK gå till elitserien på ett sätt: om de slår Södertälje nästa match – och sedan får hjälp av Leksand. För i sista omgången möter dalmasarna Södertälje. Om Leksand då vinner, samtidigt som AIK slår Västerås borta, så snuvar Solnagänget Södertälje på den till synes givna elitserieplatsen.