Wennerholm: Hade inte protesterat om USA vunnit

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-10

BERN. Sverige är tillbaka på pallen i VM igen efter 4-2 mot USA i bronsmatchen här i Bern.

Bengt-Åke och Sverige hade ju varit fyra två år i rad.

Sverige har inte missat medalj i tre VM i rad sedan 1938, så Bengt-Åke slapp att tangera det gamla rekordet.

Annars kändes det som den här matchen kunde ha slutat hur som helt.

Jag hade inte protesterat om USA vunnit med uddamålet.

De vann skotten med 39-28, men Stefan Liv var mycket bra i det svenska målet.

Kanske borde han ha tagit Jack Johnsons backskott som gav amerikanarna 1-0 i den första perioden, men han kompenserade det med massor av fina räddningar senare i matchen.

Sverige vann den här matchen i andra perioden, då man lyckades vända 0–1 till 2-1.

Blev dramatiskt

Det var den svenska förstakedjan som låg bakom båda målen, först då Loui Eriksson slog in 1-1 och sedan när Tony Mårtensson lite turligt gjorde 2-1 via en amerikansk klubba. Då spelade svenskarna fem mot tre.

USA kvitterade i början av tredje perioden och svenskarna var riktigt illa ute fram till att David Backes - utbuad varje gång han rörde pucken efter att ha kört över en schweizisk spelare tidigare turneringen - tog en väldigt onödig utvisning.

I det power play som följde smackade Linköpings Carl Gunnarsson in pucken från blå till matchavgörande 3-2.

USA försökte kvittera i slutminuten och plockade ut målvakten Robert Esche.

Men det slutade med att Johnny Oduya kunde göra 4-2 i tom kasse.

Bengan får arbetsro

Tre Kronor gjorde alla sina övriga tre mål i power play, där svenskarna inte varit särskilt framgångsrika tidigare i turneringen.