Dagens namn: Mikael, Mikaela

Mats Wennerholm: ”Laget kommer växa”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-25

Sportbladets hockeyexpert efter Tre Kronors 7–1-vinst i VM-premiären

BERN. Det blev 7–1 till Sverige till slut och en godkänd VM-premiär mot Österrike. Men det satt långt inne.

När Marcus Nilsson vallade in 3-0 för Sverige redan efter 12.46 i första perioden var den här matchen över. Trodde jag och de flesta andra. Men det var den inte.

”Syntes att de bara ville spela av matchen”

Svenskarna föll i samma gamla fälla som alltid. I stället för att fortsätta spela offensivt, checka och stressa en underlägsen motståndare, började man i stället ställa upp och styra i mittzon och säkra hemåt i första hand. Det syntes att de bara ville spela av matchen.

Österrike vann skotten i andra perioden

Det gjorde att österrikarna vann skotten med 12-7 i andra perioden och kunde utnyttja svenskarnas flathet och reducera till 1-3. Det gav ny energi och österrikarna var ytterst nära att göra 2-3 i ett mycket vasst power play i andra perioden, då för övrigt även Sverige fick ett kanonläge när Niklas Persson kom fri.

Rann i väg efter Weinhandls mål

Men det kändes onödigt att släppa in Vanek & Co i matchen igen. Nu ordnade det upp sig i den tredje, efter Mattias Weinhandls tidiga 4-1 som stängde matchen. Då gav österrikarna mer eller mindre upp och Weinis kunde slå in även 5-1. Sedan rann det i väg.

”NHL-killarna behöver några matcher”

Linus Omark kunde räkna in fem assistpoäng till slut - fyra andraass och sedan ett förstaassist då han spelade fram Johan Harju till 6-1. I övrigt kan jag konstatera att NHL-killarna behöver några matcher för att komma in i spelet på stor rink, men bra att Loui Eriksson fick göra mål direkt (svenskt 7–1). Det här laget kommer att växa och nästa match är St Louis Patrik Berglund redo att kliva in och Columbus Kristian Huselius landar i morgon.

”Honken” felfri

Johan Holmqvists målvaktsspel var väl så gott som felfritt. Han var helt skymd på det enda österrikiska mål han släppte in, en välplacerad puck som gick in i hans vänstra kryss. Men en VM-match mot Österrike blir aldrig annat än ett prov utan värde. Det krävs tuffare motstånd för att avslöja eventuella svagheter i det här svenska lagbygget. Sverige har fått en lottning som gör att motståndet stegras i första gruppspelsomgången. Lettland är ett snäpp över Österrike och onsdagens motståndare USA är ytterligare en stegring i slagkraft.