förstörde medaljchansen

Ett dåligt passningsspel gjorde att Damkronorna förlorade VM-bronsmatchen mot Finland.

Det måste bli bättre om Sverige ska ha chans på medalj i OS nästa år.

– De andra lagen blir så otroligt mycket bättre varje år, så om man inte utvecklas själv är man chanslös på den här nivån, sade svenske förbundskaptenen Peter Elander till TT.

Svenskt slarv och finländskt självförtroende låg bakom Damkronornas förlust (1–4) i Finland. Förutom en kort period i den andra perioden fungerade inte Sveriges spel.

– Orsaken att vi inte klarade av att vinna var att vi hade för dåligt passningsspel. Vi hade ett jättebra mot Ryssland, men just i dag hade vi det bara under tolv minuter på hela matchen, sade Peter Elander.

Målet: OS-medalj

De svenska ishockeydamerna hade gärna tagit medalj redan i VM, men det stora målet är en topp tre-placering i Vancover-OS nästa år. Då måste passningsspelet fungera bättre under stress.

– I långsamt tempo kan alla passa bra med kvalitet, men under stress och press blir kvaliteten lidande och där måste vi kunna förbättra oss, sade Elander.

Det ska Damkronorna göra under ett omfattande landslagsprogram i höst.

– Vi kommer att analysera den här turneringen och titta på våra egna spelare och titta på vad de andra gör, och försöka komma i kapp. Just nu är vi inte inne på medaljlistan, men vi har för avsikt att vara där den 25 februari nästa år, sade Elander.

Rundqvist reducerade

Chanslös är väl att ta i när det gällde påskdagens bronsmatch mot Finland, men hemmanationen var det bättre laget och vann rättvist.

Finländskorna tog ledningen i första perioden sedan de svenska försvararna helt missat markering på Michelle Karvinen.

Efter ytterligare ett finländskt mål i andra perioden reducerade Danijela Rundqvist och hoppet om medalj tändes igen.

Men finländskorna spelade den sista perioden med ett större självförtroende och säkrade bronset efter två snabba mål.