AIK ska inte skämmas

Publicerad 2012-04-07

Sportbladets Mats Wennerholm om sjunde matchen

Det gick som de flesta trodde.

Skellefteå vann avgörande match 7 hemma mot AIK (5-3) och spelar SM-final mot Brynäs.

Men AIK behöver inte skämmas.

De pressade västerbottningarna ända in i slutminuterna.

Den här matchen kändes inte helt avgjord förrän Lee Goren skickade in 5-2 i tom kasse med 3.12 kvar att spela.

Samtidigt var det ett logiskt slut och jag tror inte det var i den här matchen den här semifinalserien avgjordes.

Jag tror det skedde redan i match 2 på Hovet, då Skellefteå kunde vinna med 5-4 i sudden efter en maratonmatch.

Det var den känslan jag hade redan då och så blev det också till slut.

Hade AIK satt en av sina många chanser i förlängningen i den matchen, hade de varit i final redan i torsdags.

För efter det var det bäst av fem igen och efter det höll lagen sina hemmaservar.

Och Skellefteå var aldrig riktigt hotade i sina tre sista hemmamatcher.

Segersiffrorna 5-1, 8-2 och 5-2 säger väl det mesta.

Därför blev det aldrig någon riktig spänning i dag heller, även om AIK låg på i slutet och chansade på att plocka ut Fasth vid 2-4.

För efter AIK:s fina start de första tio minuterna, stack Jimmie Ericsson rakt fram i anfallszon och mitt emellan AIK-backarna Dick Tärnström och Patrik Nemeth.

Han fick fri lejd och till och med tid att slå in sin egen retur ensam med Viktor Fasth.

Lite drygt tre minuter senare fick Jonas Forsberg stå helt oattackerad framför Fasth och slå in ytterligare en retur till 2-0.

Nu fick AIK ett energimål i slutet av första perioden, då Kent McDonell smackade upp ett slagskott i Joacim Eriksson högra kryss med 46 sekunder kvar.

Men när Oscar Möller satte 3-1 efter drygt fem minuter av den andra kändes den här matchen över.

Visst går det att diskutera vissa utvisningar hit och dit och AIK kan inte ha varit nöjda med domarna.

Samtidigt får ofta hemmalagen utvisningarna med sig, så det brukar jämna ut sig i längden.

Men det var ändå inget snack om att Skellefteå var det bästa laget både i den här matchen och i matchserien totalt.

De är värdiga den här finalplatsen.

AIK kanske föll på sina höga klubbor i den här semifinalserien.

Tre gånger lämnade de blödande skellefteåspelare på isen som kostade2+2 minuter varje gång.

I den viktiga match två på Globen, var det Dick Tärnström som åkte ut för hög klubba i sjätte perioden.

Det var under den utvisningen som Jimmie Ericsson satte så viktiga och avgörande 5-4.

I match tre i Skellefteå var det backen Stefan Johansson som fick 2+2 för en lika hög klubba och Skellefteå kunde göra viktiga 3-0 och stänga matchen medan han satt utvisad.

Och i den här sjunde matchen var det tredje gången gillt.

David Lillieström-Karlssons klubba åkte upp i ansiktet på Fredrik Lindgren 17.56 i andra perioden och medan han satt av sina fyra minuter gjorde Skellefteå 4-1 i början av den tredje.

Christian Söderströms skott, som styrdes via Patrik Nemeths benskydd och ställde Fasth, släckte det sista hoppet för AIK-arna.

Grundseriens tvåa Skellefteå mot trean Brynäs i final.

Det känns logiskt.

Brynäs hade ett litet övertag i de inbördes mötena i grundserien där de vann tre av fem möten, men samtidigt hade gästrikarna tre hemmamatcher mot Skellefteås två.

Nu är det Skellefteå som har hemmafördel och jag tror det kommer avgöra även i SM-finalen.

En SM-final som kan bli riktigt underhållande.