”Ryssarna hånar och pekar finger”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-04

Sverige föll efter straffar

Sverige hade vänt 0-2 till 3-2 och var 87 sekunder från VM-final efter Patrick Cehlins mål.

Då kom Ryssland tillbaka, tog matchen till straffar och vann efter Denis Golubevs straffmål.

Efter matchen hånade sedan ryssarna de svenska förlorarna.

– Jag kan inte berömma dem (Ryssland) efter vad jag ser på isen just nu. Det får mig bara att må illa, säger SVT:s expert Niklas Wikegård.

Patrick Cehlin trodde sig ha blivit hela Sveriges hjälte med sitt 3-2-mål med bara minuter kvar av JVM-semifinal mot Ryssland. Men ryssarna kvitterade med bara 87 sekunder kvar av matchen och tog semifinalen till straffar.

”Får mig att må illa”

Där skickade Anton Lander sin straff i stolpen när Sverige föll tungt efter att Denos Golubev blivit straffläggningens ende målskytt. Allting slutade dock med mycket tråkiga scener.

Ryssarna hånade det svenska laget efter slutsignalen. Backen Patrik Nemeth blev rejält förbannad och ville åka över mot det ryska laget.

– Ryssarna står och hånar svenskarna och pekar finger. Det är riktigt dåligt att de inte kan vinna på ett bra sätt, säger experten Niklas Wikegård i SVT.

– Jag kan inte berömma dem efter vad jag ser på isen just nu. Det får mig bara att må illa.

Sverige såg dock länge ut att inte ens nå övertid mot ryssarna. Juniorkronorna låg under med 0-2 efter halva matchen efter en målvaktstavla och ett omdiskuterat mål där domarna först vinkat för icing. Ett resultat som stod sig till slutet av den andra perioden.

Adam Larsson bakom vändningen

Då inledde Sverige vändningen – iscensatt av Adam Larsson.

Larsson dunkade först in 1-2 bakom den skymda ryska målvakten och låg även bakom kvitteringen. Bara minuter in på den tredje perioden kom Sverige i en kontring. Larsson kastade in pucken framför mål där Calle Järnkrok höll sig framme och styrde in kvitteringen.

Sverige tog sedan över matchen och forcerade för ett segermål. Med bara 3:52 kvar av matchen kom drömläget. Dmitri Orlov slashade Adam Larsson och domaren hade inget annat val än att visa ut ryssen.

Patrick Cehlin tog skottet och trodde sig ha blivit hela Sveriges hjälte i dramat. Men mindre än en minut senare, med bara 87 sekunder kvar, kvitterade alltså Ryssland och tog matchen till förlängning och senare straffar.

Där föll alltså Sverige efter Anton Landers stolpträff. Nu väntar bronsmatch mot Kanada eller USA.