Norge avslutade med seger mot gruppledarna Schweiz.

En viktig seger som för upp dem på en kvartsfinalplats.

– Vi måste ju ge Norge någonting på nationaldagen, säger Mathias Olimb till VG.

Men med två lag jagandes bakom sig är platsen långt ifrån säker.

Norge bjöd på skrällseger mot Tjeckien och kvalificerade sig till det andra gruppspelet.

Väl där har det gått trögare. Två utklassningsförluster mot Lettland och Kanada satte dem i en knivig situation.

I dag, på Norges nationaldag, blev det seger mot Schweiz som överraskat i dessa mästerskap och besegrat både Kanada och Tjeckien.

Anders Bastiansen inledde målgörandet efter fyra minuters spel då han lyfte upp pucken i nättaket efter ett snyggt anfall där Mathias Olimb och Lars-Erik Spets också var inblandade.

Alla mål i första

2–0 kom från samma kedja tre minuter senare. Den gången var det Spets som blev framspelad av Bastiansen.

Schweiz reducerade efter att Damien Brunners mål videogranskats och godkänts.

Norge svarade innan periodens slut genom Mats Zuccarello-Aasen som blev fick en snygg passning av Ole Kristian Tollefsen.

Mittperioden förblev mållös. Men matchen fick en spännande avslutning.

När två minuter återstod reducerade Schweiz till 3–2. Julien Vauclair sköt från dålig vinkel och Pål Grotnes släppte in pucken.

Men en norsk seger lyckades säkras efter en brutal Schweiz-attack.

– Det var härligt att göra detta på nationaldagen. Jag tackar killarna för hjälpen jag fick ute på isen. De har kämpat med näbbar och klor, säger Patrick Thoresen till VG.

Sitter osäkert

Norge ligger efter dagens seger på en fjärdeplats och därmed en kvartsfinalplats.

Men tre poäng bakom sig har de Lettland och Tjeckien som möts senare i kväll.

Tjeckien har dessutom match imorgon mot Kanada.

Norge tvingas därmed förlita sig på andras resultat för att säkra avancemang.

Tjeckien vann mot Lettland och måste nu förlora mot Kanada för att det ska bli kvartsfinal för Norge, som har fördel med segern över Tjeckien.

– Oddsen för det är goda, jag tror helt klart att det går, säger Thoresen till VG.