Jonas Andersson gjorde två mål i matchen mot Kanada

Jonas Andersson har i flera år varit en respeketerad spelare i den finska ligan. I Sverige är han i det närmaste okänd.

Han gjorde två mål och var spelaren bakom Sveriges seger mot Kanada.

Det är ett namn som kanske inte säger så mycket för större delen av den svenska hockeypubliken.

Men i Finland är han desto mer känd. Under sina fyra år där blev det ett guld, ett silver och ett brons. Säsongen 2008-09 kom han dessutom med i ligans all star team.

Den senaste säsongen har han tillbringat i KHL-laget Dinamo Minsk, men har fortsatt varit ett anonymt lag för den stora massan i Sverige.

Arbetat hårt

Nu kan det vara på väg att ändras.

Han tog en plats i Tre Kronors VM-lag och har med sitt hårda arbete gjort mycket nytta.

I kväll lossnade det även i poängproduktionen. Han stod för två av Sveriges tre mål mot Kanada och var därmed en av de största anledningarna till att Sverige lyckades vinna med 3–1.

Det första målet innebar 2–0 och kom redan 1.47 in i den andra perioden. Andersson sköt ett skott från den högra tekningscirkeln som inte såg allt för farligt ut, men det gick något överraskande förbi den kanadensiske målvakten Chris Mason.

– Men vi har sagt att vi ska skjuta mer ur positioner som man kanske inte alltid gör, så det har varit en medveten taktik, sa Andersson till TV6 efter den andra perioden.

3–0 strax efter

Blott 3.04 efter 2–0 kom även 3–0 från Anderssons klubba. 29-åringen stod framför mål och fick en passning av Niklas Persson som han kyligt avslutade just innanför stolpen.

– Det är en fantastisk pass av Niklas, säger Andersson.

Kanada lyckades reducera i den tredje perioden genom Brooks Laich, men närmare än så kom de aldrig trots stundtals hårt tryck från kanadensarna. Men Jonas Gustavsson var riktigt bra i målet.

Slipper Ryssland

Tre Kronors seger var klart välförtjänt. Laget gjorde sin hittills bästa match i VM-turneringen hittills.

I och med segern är det nu klart att Sverige inte möter Ryssland i kvartsfinalen.

– Klart att det var skönt vinna mot Kanada. Det var första gången för mig och den första segern på ett par år. Nu har vi gett oss själva en bra chans att vinna gruppen, säger Jonas Gustavsson till TV6.

Tvåmålsskytten Andersson var mycket nöjd med Tre Kronors insats.

– Titttar man på de två första perioderna så... Kan vi spela så är vi svårstoppade, säger han till TV6.