Veteranerna räddade Finland från superfiasko

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-12

Kapanen avgjorde mot USA

37-årige Peter Nummelin och 36-årige Sami Kapanen räddade Finland från ett historiskt ishockey-fiasko.

Veteranerna gjorde varsitt mål i 3-2-segern mot USA och landet slipper därmed ett förnedrande spel om att ens få vara kvar VM:s A-division.

Istället blir det nu amerikanerna som får spela för sin existens.

– Det här var en ganska stor lättnad för oss alla, säger tränaren Jukka Jalonen.

Matchen som inför VM tippades vara en gruppfinal mellan Finland och USA hade på några dagar förvandlats till en ödesmatch om fortsatt spel i turneringen. Danmark och Tyskland hade redan säkrat sina avancemang och de två stornationerna inom ishockeyn fick spela om den sista platsen till det andra gruppspelet.

Ny mardrömsstart

Efter förlusten mot Danmark och bara 1-0 mot Tyskland var Finland på väg ur VM och mot ett förnedrande placeringsspel om att få vara kvar i ishockey-VM:s höstadivision. Seger krävdes mot USA för att undvika fiaskot.

De redan hårt prövade finländska fansen trodde nog inte sina ögon när laget fick en ny mardrömsstart.

Redan efter fyra minuter öppnade David Moss målskyttet för USA. Men Finland skulle räddas och det var två ärrade veteraner som klev fram.

Stjärnorna klev fram

23-årige Leo Komarov gjorde 1-1 innan de två stora stjärnorna presenterade sig i den tredje perioden. Petteri Nummelin satte 2-1 i inledningen av den sista perioden och när Sami Kapanen gjorde 3-1 i slutet var det avgjort.

– De stora pojkarna trädde in i stora roller. Det var viktiga mål av Nummelin och Kapanen, säger tränaren Jukka Jalonen enligt TT.

USA kunde visserligen reducera men kom inte närmare och är utslagna. Ett riktigt praktfiasko av OS-tvåan. Samtidigt avancerar Finland till den andra rundan som gruppsegrare efter vinsten i kväll. Det kan de tacka sina två åldermän för.