Danmark förlorade – Finland tvingat att vinna mot USA i kväll

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-12

Pressade efter att Tyskland säkrade avancemang

I kväll kan Finlands fiasko vara ett faktum.

Tyskland vann mot Danmark – och tvingar därmed Finland att vinna mot USA för att inte hamna i VM:s nedflyttningsgrupp.

Förutsättningarna inför eftermiddagens match Danmark–Tyskland var solklara.

Vid tysk vinst skulle Tyskland bli klart för det andra gruppspelet. Och samtidigt skulle Finland hamna närmare ett osannolikt VM-fiasko, och tvingas vinna mot USA för att inte hamna i nedflyttningsgruppen.

Tidig dansk ledning

Så blev det också. I en ganska avslagen match som blåstes sönder av den kanadeniska domarduon tog Tyskland en ganska säker 3–1-seger. Danskarna gjorde visserligen 1–0 redan efter 3.40 genom Philip Larsen, men fem minuter senare kvitterade Tyskland i power play.

I början av den andra perioden gjorde Tyskland två mål inom loppet av mindre än två minuter och avgjorde där matchen.

Eftersom Danmark redan var klart för avancemang spelade laget inte lika desperat som i de två första matcherna, och var aldrig riktigt nära att hämta ikapp ledningen.

Kan få möta Frankrike

Förutsättningarna inför kvällens ödesmatch Finland–USA är därmed klara. Det laget som vinner matchen går vidare, oavsett om vinsten kommer efter ordinarie tid, förlängning eller straffar. Det laget som förlorar får spela i nedflyttningsgruppen, förmodligen mot Frankrike, Italien och Kazakstan.

Det vore i så fall första gången någonsin som Finland tvingas slåss för sin överlevnad i VM:s a-grupp.