Dagens namn: Sam, Samuel

Sverige förlorade mot Kanada

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-17

Så nära, men ändå så långt borta. Sverige missar finalen i hockey-VM efter förlust mot Kanada med 4-5.

Nu väntar Finland i match om bronset.

– Nu känns det jävligt surt, sa Anton Strålman efter matchen.

Det pratades inför matchen att det skulle bli en hård och tät semifinal. Det blev det också. Samt osannolikt många mål.

Tyvärr för Sveriges del hamnade de flesta i den blågula kassen och Kanada kunde vinna med 5-4.

Kvällens semifinal började annars precis som den inte skulle göra. Svenskarna hängde inte alls med när Kanada passade runt pucken som på ett snöre. Backarna såg märkbart blyga och försagda ut medan skotten ven runt Henrik Lundqvist.

Med tanke på den matchbilden kan ingen ha varit särskilt förvånad när Kanada tog ledningen efter 5.35.

Niclas Wallin misslyckades helt med att hålla Dany Heatly stången när han kom i hög fart mot det svenska målet och kanadensaren kunde relativt enkelt trycka in 1-0 efter en passning i sidled.

Slitet gav utdelning

Då kändes det som om det kunde bli början på en kanadensisk målkavalkad, men istället kom svenskarna in allt mer i matchen. Den första riktigt heta chansen kom efter ett skott av Magnus Johansson vid blå där pucken för ett ögonblick dansade helt fri framför Kanadas Pascal Leclaire, men varken Patric Hörnqvist och Robert Nilsson nådde riktigt ända fram.

Det svenska slitet gav också utdelning. Med bara 45 sekunder kvar av perioden kunde backen Anton Strålman kvittera efter ett hårt direktskott.

– Det kändes underbart. De gick ut hårt, men efter ett tag släppte respekten, sa Per Ledin i paus till TV6 om Sveriges kvitteringsmål.

Även förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson lät positiv inför fortsättningen.

– Det finns mycket mer att ge, sa han till TV6.

Målkavalkad av sällan skådat slag

Vad varken han och säkert ingen annan räknat med var den målkavalkad av sällan skådat slag som skulle följa. Perioden bjöd på hela sex mål och initiativet i matchen växlade ständigt.

22.46. Kanadas Mike Green prickar stolpen. Istället för kanadenisk ledning vänder spelet och Niclas Wallin kan trycka in 1-2.

23.58 Urstarke Ryan Getzlaf lyfter pucken i en båge in i mål efter att ha utnyttjat att Magnus Johansson inte riktigt orkar hålla undan honom.

28.31 Efter ett missförstånd mellan Per Ledin och Magnus Johansson kommer Jamal Mayers helt fri. Då blir det mål. 3-2 till Kanada.

31.26 Kvittering Sverige efter ett dragskott av Anton Strålman och en styrning av Patric Hörnqvist.

32.29 Rick Nash bevisar varför han är en av världens bästa spelare. Uppvaktad av två svenskar bryter han sig fri och slår in pucken bakom Lundqvist.

39.54 Sverige får avsluta perioden med att spela tre mot fem efter att Jonas Frögren viftat för högt med klubban och rispat upp Jason Spezzas kind. Med bara sex sekunder kvar orkar Tre Kronor inte hålla emot längre. Mike Green kan snärta in pucken efter att Johan Andersson och Douglas Murray krokat ihop klubborna i varandra.

– Det är inte alls så här vi vill spela. Vi måste skärpa oss, sa en uppenbart missnöjd Douglas Murray till TV6 i paus.

Henke utbytt

Utgångångsläget inför tredje kunde ha sett ljusare ut. 3-5-underläge och fortsatt spel i numerärt underläge. Då kom nästa chock. Henrik Lundqvist byttes ut och istället kom Mikael Tellqvist in.

Det spekulerades först i att bytet skulle bero på en skada men enligt Bengt-Åke Gustafsson var det Henke själv som ville byta.

– Det är varmt här inne och Henke har jobbat väldigt hårt. Han känner sig tom, sa Bengt-Åke till TV6.

I inledningen av den tredje perioden såg Sverige tröttkört ut. Kanada bevakade sin ledning och svenskarna hängde inte riktigt med.

Hoppet tändes när Fedrik Warg slog in pucken till 5-4 efter att ha tagit sin egen retur i röran framför Pascal Leclaire. Men trots frenetiskt kämpande svenskar räckte det inte hela vägen fram.

Kanada kunde hålla undan och möter nu Ryssland i final. För Sverige väntar match om bronset mot Finland.