Dagens namn: Verner, Valter

Matchfakta 12/2

Frölunda–Rögle 4–1 (2–0, 1–1, 1–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-12

Första perioden: 1–0 (11.50) Lars Eller (John Pohl, Philip Larsen) spel fem mot fyra, 2–0 (15.49) Joakim Andersson (Janne Niskala, John Pohl).

Andra perioden: 3–0 (14.01) Tomi Kallio (Jonas Johnson, Ronnie Sundin), 3–1 (16.22) Mattias Sjögren (Mathias Porseland, Kenny Jönsson).

Tredje perioden: 4–1 (18.11) Mikael Johansson mål i tom kasse.

Skott: 27–21 (10–6, 6–11, 11–4).

Utv, Frölunda: 5x2. Rögle: 3x2.

Domare: Ulf Rådbjer, Grödinge.

Publik: 11 186.

Analys: Rögle började matchen bäst, men efter en trög inledning fick Frölunda grepp om spelet och pressade tillbaka gästerna. I mitten av första perioden kom också en rättvis ledning när Frölunda gjorde mål i numerärt överläge. 2–0 efter första perioden var i underkant. Frölunda inledde även mittperioden lite trevande och Rögle kom in i matchen, men det var ändå Frölunda som kunde göra 3–0 innan Rögle reducerade på en kontring. I tredje perioden sjönk spelkvaliteten betydligt och Frölunda blev försiktiga i sitt spel. Samtidigt var Rögle väldigt uddlösa framåt. (TT)

Södertälje–Färjestad 3–2 (2–0, 1–1, 0–1)

Första perioden: 1–0 (4.41) Tomas Kollar (Jonas Höglund, Martin Cibak) spel fem mot fyra, 2–0 (6.11) Yared Hagos (Linus Videll, Stefan Pettersson).

Andra perioden: 3–0 (3.35) Jason Morgan (Robert Carlsson, Stefan Gråhns), 3–1 (19.47) Anders Bastiansen (Emil Kåberg, Eero Somervuori).

Tredje perioden: 3–2 (4.13) Thomas Rhodin (Rickard Wallin, Jörgen Jönsson) spel fem mot fyra.

Skott: 17–42 (9–8, 4–11, 4–23).

Utv, Södertälje: 8x2. Färjestad: 4x2, 1 matchstraff.

Domare: Christer Lärking, Solna.

Publik: 2 905.

Analys: Södertälje letar formen inför kvalserien. Kanske kom elitseriejumbon en bit på vägen på torsdagskvällen. Två av målen var visserligen bjudningar av Färjestads målvakt Reinhard Divis, men laget spelade bra och fartfylld hockey – något vi inte sett på mycket länge. Men sin vana trogen slutade SSK med det som var bra – pressen och intensiteten – väl i ledning, och Färjestad fick möjlighet att pressa. Pucken dansade på mållinjen ett flertal tillfällen och Färjestad fick helt logiskt in två recuceringar. I sanningens namn var man också förtjänt av en kvittering, men SSK och nye målvakten Henrik Karlsson höll otroligt nog undan – första tre poängen på hela tolv (!) matcher. (TT)

Djurgården–Luleå 5–2 (4–0, 1–1, 0–1)

Första perioden: 1–0 (3.16) Kristofer Ottosson (Andreas Holmqvist, Fredrik Bremberg), 2–0 (5.36) Henrik Eriksson (Jacob Josefson) , 3–0 (9.00) Timmy Pettersson (Michael Holmqvist) , 4–0 (17.48) Robin Figren (Michael Holmqvist).

Andra perioden: 4–1 (3.34) Dieter Kalt (Lubos Bartecko), 5–1 (8.20) Nicklas Danielsson (Nichlas Falk, Jimmie Ölvestad) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 5–2 (1.37) Johan Harju (Kristofer Berglund, Linus Omark).

Skott: 30–27 (7–5, 13–10, 10–12).

Utv, Djurgården: 5x2. Luleå: 4x2, 1x10.

Domare: Thomas Andersson, Gävle.

Publik: 6 834.

Analys: Djurgården tog tre viktiga poäng i den rekordtäta striden kring slutspels– och kvalstrecket. Laget vann enkelt och hade i praktiken avgjort redan efter nio minuters spel. Då ledde Djurgården med 3–0 efter att ha gjort sina mål inom loppet av 5.46. Luleå var inte alls med i matchen och hemmalaget tilläts enkelt att ta sig in i anfallszonen och avsluta. Målvakten Mattias Modig hade heller ingen lyckad kväll, släppte in fyra mål på sju skott och byttes ut efter den första perioden. Djurgården är en skräckmotståndare för Luleå som förlorat alla fem matcher mot Stockholmslaget den här säsongen. Luleå ligger kvar på femte plats i tabellen, men marginalen nedåt krymper. (TT)

Brynäs–Linköping 6–1 (1–0, 3–1, 2–0)

Första perioden: 1–0 (19.08) Juuso Hietanen (Mads Hansen, Ove Molin).

Andra perioden: 2–0 (3.17) Lars Jonsson (Peter Nolander, Stephen Dixon) spel fem mot fyra, 3–0 (5.45) Stephen Dixon spel fyra mot fem, 4–0 (5.55) Andreas Dackell spel fyra mot fem, 4–1 (13.52) Jaroslav Hlinka (Teemu Aalto, Jan Hlavac).

Tredje perioden: 5–1 (9.18) Daniel Widing (Andreas Dackell, Peter Nolander) spel fem mot fyra, 6–1 (18.14) Ove Molin (Sebastian Lauritzen).

Skott: 29–27 (7–3, 11–17, 11–7).

Utv, Brynäs: 3x2. Linköping: 6x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Sören Persson, Lidköping.

Publik: 4 881.

Analys: Serieledande Linköping var frikostigt värre vid torsdagens Gävle–besök. Ivan Majesky drog helt onödigt på sig utvisningen som bäddade för Brynäs 2–0–mål. Minuterna senare spelade debuterande LHC–målvakten Mika Noronen fram Brynäs Stephen Dixon till 3–0 efter en misslyckad utflykt bakom eget mål. Ytterligare tio sekunder senare, fortfarande med en spelare mindre på isen, gjorde Andreas Dackell 4–0 sedan han brutit en misslyckad passning i mittzon. LHC tryckte på rejält i slutet av andra perioden, gjorde 4–1, hade också bud på fler men Brynäs–målvakten Anders Lindbäck gjorde då flertalet bra räddningar. Sista perioden blev mest en transportsträcka, men ytterligare två hemmamål tog Brynäs upp på slutspelsplats. (TT)

Timrå–HV 71 3–3 e förl (0–1, 2–1, 1–1, 0–0)

Första perioden: 0–1 (8.49) Teemu Laine (Johan Lindström, Nichlas Torp).

Andra perioden: 1–1 (1.40) Fredrik Hynning (Martin Sonnenberg), 2–1 (6.21) Björn Svensson (Eric Moe, Timo Pärssinen) spel fem mot fyra, 2–2 (18.16) Björn Melin (Kamil Piros, Mikko Luoma) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–2 (4.02) Timo Pärssinen (Eric Moe, Kimmo Lotvonen) spel fem mot fyra, 3–3 (16.38) Kim Staal.

Skott: 27–24 (10–5, 12–9, 5–9, 0–1).

Utv, Timrå: 7x2. HV 71: 7x2.

Domare: Thomas Forsström, Umeå.

Publik: 5 414.

Analys: Timrå och HV 71 delade på poängen efter 3–3 i Eon Arena i kväll, efter att comebackande Kim Staal kvitterat för bortalaget i slutet av matchen. Det var även HV 71 som började matchen klart bäst och tog helt rättvist ledningen, knappt nio minuter in i den första perioden, då Teemu Laine lurade Johan Backlund och lade in pucken köksvägen. I mitten av perioden tog Timrå över, men lyckades inte spräcka nollan förrän i den andra perioden, genom Fredrik Hynning. Och minuter senare fick Björn Svensson sikta länge, länge och lade upp pucken i krysset när David Ullström satt på botbänken. Men HV kvitterade i slutet av perioden, efter att nye tjecken Kamil Piros serverat Björn Melin. Och efter varsitt mål från lagen även i slutperioden och en mållös förlängning, där lagen hade varsin chans i numerärt överläge blev det en poäng vardera för lagen. (TT)

Modo–Skellefteå 4–1 (2–0, 1–0, 1–1)

Första perioden: 1–0 (15.21) Peter Forsberg (Oscar Steen) , 2–0 (17.53) Mats Zuccarello–Aasen (Niklas Sundström, Per–Åge Skröder) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–0 (16.22) Mattias Timander (Mats Zuccarello–Aasen, Niklas Sundström) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–0 (3.28) Per–Åge Skröder (Mats Zuccarello–Aasen), 4–1 (5.30) Anders Söderberg (Mathias Månsson) spel fem mot fyra.

Skott: 48–16 (18–2, 19–10, 11–4).

Utv, Modo: 3x2. Skellefteå: 5x2.

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle.

Publik: 7 543.

Analys: Peter Forsberg är tillbaka i hockeyrinken – och visade mästarklass redan i första perioden i comebacken i mot Skellefteå. 15.21 in i första perioden fick NHL–legenden den fullsatta Swedbank arena att koka i ett glädjerus. Forsberg snappade upp pucken bakom målet, bröt sig in framför Skellefteåmålvakten Andreas Hadelöv och vände bort en Skellefteåback innan han lyfte upp pucken med en backhand otagbart i krysset – 1–0 till Modo. Den fullsatta arenan jublade så att taket höll på att lyfta. Publiken fick anledning att fortsätta att glädjas åt sitt lags agerande på isen. Faktum är att Modo spelade ut Skellefteå som trots 1–4 i baken kom lindrigt undan. Med Forsberg i laget har Modo fått en styrka som laget inte visat upp tidigare i vinter. Hela laget agerade med pondus och stort självförtroende och visade upp en styrka i spelet som Örnsköldsvikspubliken inte sett sedan guldåret 2007. (TT)