Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-27

Besegrade Finland i VM-premiären

Viktor Ekbom sargdansar med Teemu Hartikainen.

Småkronorna fick precis den start man ville ha på JVM i Kanada.

Man besegrade ärkerivalen Finland i premiären med 3–1 efter att ha avgjort matchen i första perioden.

Sverige började matchen i ett rasande tempo och pressade tillbaka Finland det första minuterna, dock utan att skapa några giftiga chanser.

Istället var det Finland som skapade det första heta chansen. Jacob Markström tappade en puck och i röran framför mål var den nära att trilla in.

Domaren kontrollerade målkameran, men kunde rätt snabbt vinka avvärjande.

Småkronorna tog ledningen efter halva perioden tack vare en riktig bjudning. En finsk back tappade pucken bakom eget mål. Den fiskades upp av David Ullström som kunde passa Marcus Johansson som enkelt kunde slå in ledningsmålet.

Tvåan kom efter tolv minuter, återigen efter att Finland missat att få bort pucken. Backen David Rundblad hade blivit kvar framför motståndarmålet och kunde snyggt dra upp pucken i krysset.

Finland fick chansen i numerärt överläge i slutet av perioden, men kom inte närmare än ett skott i utsidan av stolpen.

Finland fick en drömstart på andra perioden. Ett svenskt felpass i anfallszon gav Toni Rajala ett friläge som forwarden förvaltade effektivt.

Sverige fick flera chanser att spela i numerärt överläge senare i perioden men hade svårt att skapa något ordentligt power-play på den dåliga isen.

Man avslutade till och med i spel fem mot tre men lyckades inte göra mål.

Småkronornas bästa chans i perioden var istället ett friläge för Magnus Pääjärvi Svensson.

Sverige fick ett jätteläge att rycka i början av tredje perioden. Man tilldömdes en straff efter att Finlands målvakt Harri Säteri kastat klubban mot en lös puck framför målet.

Straffen, av Oscar Möller, var dock inga problem för Säteri att rädda.

Om det var Finland som drog på sig utvisningar i andra perioden så var det Sverige i den tredje. Finland gjorde ett par bra power-play och det var bara Jacob Markström som räddade Småkronorna från en kvittering.

Finland pressade stundtals hårt för en kvittering i slutet av matchen, men Markström & co lyckades hålla tätt med både tur och skicklighet.

Med 38 sekunder kvar kunde Mikael Backlund skjuta in det förlösande 3–1-målet tom målbur.