Tre Kronor chanslöst mot Finland

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-06

Förlorade med 4–1 i Södertälje

Mathias Månsson och Tre Kronor på fall.

Tre Kronor öppnade hockeysäsongen med förlust. Finland vann med 4–1 i en match där det mesta gick snett för svenskarna.

– Vi gör inga mål, och då är det svårt att vinna, säger lagkaptenen Kenny Jönsson.

Tre Kronor dominerade så gott som hela matchen, men antingen var avsluten för tama eller så stod finländske målvakten Teemu Lassila – tidigare i Djurgården – i vägen. Svenskarna vann skotten med 32–20, men blev målmässigt utspelade.

Finland tog ledningen på sitt andra skott i matchen, en tidig fingervisning om matchbilden. Sverige kvitterade i andra perioden, genom brynäsaren Daniel Widing efter starkt förarbete av Frölundas Karl Fabricius.

Ingen extra växel

Men strax efteråt slarvade svenskarna i uppspelet, och en fri Juuso Puustinen satte 2–1. Ytterligare några minuter senare gjorde Jori Lehterä 3–1 efter snyggt spel i numerärt överläge som snurrade upp svenskarna rejält. Finland sköt bara fyra skott i andra perioden – men gjorde två mål.

Sverige hade behövt en extra växel att lägga i, men hade ingen. Lassila fortsatte storspela, och på fem skott i tredje perioden slog Finland i sista spiken i den blågula kistan.

– Vi spelade bra hockey, men gjorde inte mål på chanserna, säger Kenny Jönsson, som inte tyckte att det var fel på inställningen och glöden.

– Vi visade bra energi, det är inte där det ligger. Finland satte chanserna, och vi hade ett par tillfällen där matchen kunde ha svängt. Vi får hoppas att vi sätter chanserna i returen, säger han, innan han kastar sig in i bussen till Arlanda och flyget till Helsingfors, där söndagens möte spelas.

Tung debut

Debutanterna, då? Björn Bjurling vaktade målet på hemmais i Södertälje, men fick en tuff start.

– Jag fick knappt känna på pucken och sen smällde det. Sen var det klapp-klapp-spel på resten, medan deras målvakt stod på huvudet och räddade puckarna, säger Bjurling.

Förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson var inte missnöjd med någon av de nya.

– Bjurling fick en svår match, kunde inget göra på målen. Carl Söderberg var okej, men kan hålla ett högre tempo. Förhoppningsvis kan han släppa loss lite mer nu när han gjort sin första match. Jimmie Ericsson gjorde en kanonmatch, och fick mer istid i slutet av matchen när vi kämpade för att komma ikapp. Det mesta kan bli bättre, men vi hade lite oflyt också, säger Gustafsson.