Västerås över strecket – Modo vände 0–4 till 5–4

Arkivbild

Västerås slog Vita Hästen med 3–1.

Björklöven föll borta mot Pantern med 3–4 efter förlängning.

Resultaten innebär att VIK passerade ”Löven” och klev över strecket i botten av hockeyallsvenskan.

Samtidigt stod Modo för en supervändning – 0–4 blev till 5–4 borta mot Mora – och säkrade nytt kontrakt.

Två mål i den andra perioden visade sig bli matchavgörande.

Först satte Fredrik Johansson 1–0 på en målvaktsretur efter 3.53 och drygt fem minuter senare gjorde Mikael Frycklund 2–0 i powerplay.

Mattias Kalin reducerade för Vita Hästen efter sex minuter av den tredje perioden – också det i powerplay. Men närmare än så kom inte bortalaget trots tryck och ännu en PP-chans.

I stället satte Mikael Frycklund 3–1 i tom kasse – hans tionde mål denna säsong – med 77 sekunder kvar och de flesta av de 2872 åskådarna fick jubla.

Möts i sista omgången

Västerås seger innebär att laget tog sig över strecket i bottenstriden eftersom Björklöven samtidigt förlorade mot Pantern efter förlängning. Axel Wemmenborn avgjorde med 4–3 för skåningarna efter 2.11.

På onsdag, i den nästa sista omgången, har Västerås jumbon Södertälje hemma samtidigt som Björklöven möter Mora borta.

I den sista omgången, på fredag, kan det bli en rafflande avslutning när just Björklöven och Västerås möts i Umeå.

Supervändning av Modo

Modo svarade för en oerhört stark insats borta mot klara serievinnaren Mora. Efter 5.16 av den andra perioden gjorde Pierre Engvall 4–0 för Mora och ingenting talade för Modo i det läget.

Men en 1–4-reducering av Jesper Sellgren halvvägs in i perioden gav Ö-vikslaget energi. I den tredje perioden gjorde Jordan Smotherman både 2–4 och 3–4 innan Patrik Karlkvist satte kvitteringen i powerplay med 2.14 kvar.

Och i förlängningen kom även segerpucken för Modo när Emil Molin sköt 5–4, även det i PP.

Därmed är Modo fem poäng före Björklöven, fyra före Västerås och har en betydligt bättre målskillnad än de två. Och eftersom de sistnämnda möts i sista omgången har Modo i praktiken säkrat nytt kontrakt.