Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-30

Frankrike enkelt till final

Michael Knudsen stoppas av det franska försvaret.

Danmark och VM-semifinaler i handboll är ingen lysande kombination.

Historiens åttonde semifinal slutade med den sjunde förlusten – 22–27 mot OS-vinnaren Frankrike.

I finalen ställs Frankrike mot hemmanationen Kroatien som hade uppvisning i sin semifinal mot Polen (29–23).

Efter en jämn första halvlek, 14–13 i paus, blev det åka av i den andra. Kroatien gjorde 8–2 på de första tio minuterna av andra halvlek och avgjorde matchen. Ivan Cupic var den store hemmaspelaren med tolv mål.

Danmark var också chanslöst. Trots en lovande början och 7–7 efter 15 minuters spel. Sedan tog Frankrike greppet och drog ifrån. I paus var ledningen fem mål, 16–11, och danskarna fick aldrig kontakt igen. Som närmast var danskarna fyra mål bakom, 20–24, med sex minuter kvar. Men hoppet släcktes snabbt.

– Vi får erkänna att vi var långt från segern. Det blev lika svårt som vi hade fruktat, sade förbundskaptenen Ulrik Wilbek.

Slutade som vanligt

Framför allt var det Frankrikes defensiv som tog knäcken på danskarna. Bara Klavs Bruun Jörgensen fick till det offensivt – men bara i början av matchen. Han gjorde fyra av de sex första danska målen och sedan blev det bara ett till. Med det blev han bäste danske målskytt i matchen.

Danmarks åttonde VM-semifinal på herrsidan slutade som det brukar göra. Även för två år sedan i Tyskland blev det semifinalstopp, den gången mot Polen efter förlängning. Bara en gång, 1967 i Sverige, har laget vunnit en semifinal. Då blev det i stället stryk i finalen mot Tjeckoslovakien.

Det enda positiva Ulrik Wilbek kunde ta med sig var att lagets unga spelare nu vet vad det innebär att spela en VM-semifinal.

– Nu har de prövat det, och det måste bli bättre nästa gång vi står inför samma situation, sade Wilbek och tillade snabbt: