Dagens namn: Sam, Samuel

Nu är Sverige nära OS

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-30

Heroisk insats gav poäng

Sverige tog en imponerande poäng i den första OS-kvalmatchen mot Polen. En högdramatisk match slutade 22–22 och nu är OS-platsen inom räckhåll.

Handboll

En poäng mot Polen innebär att Sverige har ett mycket bra läge att nå OS. Två matcher återstår i kvalet. Argentina ska besegras utan större problem. Utmaningen blir Island. En seger där och det svenska handbollslandslaget reser till Peking i sommar.

Räddningen vände på allt

En kokande hall full av jublande polacker. Ett laddat hemmalag. Underläge 8–5. Det var inte mycket som talade för Sverige med tio minuter kvar av första halvlek av OS-kvalet mot Polen. Då gjorde Thomas Svensson en otrolig dubbelräddning. Då vände det.

– Det är otroligt svåra räddningar han gör. Helt makalöst. De har så mycket respekt för honom. Helt otroligt, sa svenske reservmålvakten Dan Beutler till SVT i halvtid.

Då var ställningen 10–10. Sverige hade kämpat sig in i matchen de sista minuterna och det var helt öppet inför den andra halvleken. En andra halvlek som blev en riktig rysare.

Sverige äntligen i ledning

Sverige låg länge under med uddamålet under de avslutande 30 minuterna och tvingades jaga, men när Peter Gentzel började rädda och Dalibor Doder hittade rätt med sina snabba skott kom Sverige både ikapp och förbi. Med elva minuter kvar att spela tog Sverige ledningen.

Det var Polens tur att visa karaktär och det gjorde hemmanationen. Med fyra minuter kvar hade Polen vänt och var åter i ledningen. Robert Arrhenius kvitterade med tre minuter kvar, 22–22.

Carlén nära att avgöra

Båda lagen hade sedan lägen att avgöra. Med 45 sekunder kvar sköt Oscar Carlén i ribban. Där kunde matchen avgjorts. I stället fick polackerna chansen att avgöra med bara sekunder kvar, men Peter Gentzel räddade och matchen slutade 22–22

I den första matchen besegrade Island utan några problem Argentina med 36-27. I morgon möter Sverige Argentina.