Psykolog ska sätta stopp för rasen
Publicerad 2016-12-01
Avslöjar: Blågult tar psykologhjälp inför hemma-EM
ALINGSÅS. De avgrundsdjupa svackorna har fällt handbollsdamerna upprepade gånger.
Nu ska psykologen Malin Hedberger sätta stopp för nya ras i EM.
– Vi tänker på ett annat sätt. Det känns väldigt bra, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen.
Ett spel som går i baklås, missade avslut på rad, baklängesmål som rasar in och paralyserade spelare.
De djupa svackorna har fällt handbollsdamerna gång på gång; minst tre gånger i viktiga tävlingsmatcher bara det senaste året (se faktaruta).
Sportbladet kan nu avslöja att landslaget har tagit psykologhjälp inför EM för att bland annat få stopp på rasen. Idrottspsykologen Malin Hedberger var med lite redan inför OS men nu i höst har samarbetet intensifierats. Hedberger var med på höstens enda samling, har varit på plats under nästan hela uppladdningen och kommer också att vara med under EM.
Hennes arbete hyllas nu av landslaget.
– Vi är jättenöjda och tycker att hennes jobb har gett resultat, säger förbundskapten Henrik Signell, och menar att rasen efter paus i de två sista matcherna före EM inte har några mentala orsaker utan snarare beror på skador, trötthet och belastning.
”Ska ge oss nycklar”
– Jag tycker att hon är jätteduktig och bidrar mycket till gruppen. Vi tänker på ett annat sätt. Det känns väldigt bra, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen och fortsätter:
– Vi pratar mycket om vilka beteenden vi vill ha och att vi ska överdriva dem när det inte går bra. Det handlar om sådant som mycket high-fives, röra vid varandra och inte flacka med blicken utan ha ögonkontakt. Men också hur vi vill att försvar och anfall ska se ut.
Kan hon göra något åt svackorna då?
– Det är klart. Hon ska ge oss nycklar och hjälpa oss hur vi ska hantera sådana situationer, Det är det som är meningen. Vi ska ”bli” i de dåliga perioderna, inte ta bakdörren ut. Man ska vara i det jobbiga för det är då man kan komma ur det, säger Jacobsen.
Mycket av arbetet sker i grupp men en spelare kan också ha individuella samtal om hon vill. Efter varje match utvärderas lagets beteenden bland annat formellt med skrivna formulär.
Inneburit succé förut
Under EM-uppladdningen har spelarna uppmanats att våga tänka negativa tankar.
– Vi har fått skriva ner det värsta som kan hända i mästerskapet. Det var väldigt jobbigt. Normalt skjuter man bara undan sådana tankar. Men det är viktigt att man är medveten om att sådana tankar finns och det är helt okej. Man blir starkare som grupp också när man märker att många andra har liknande tankar som en själv, säger Jacobsen.
Inför två tidigare mästerskap har landslaget tagit extern hjälp med det mentala – EM 2010 och EM 2014. Det är också de enda två mästerskap man tagit medalj i.
– Så det har gett resultat förr, ler Jacobsen. Men vi har aldrig tidigare jobbat så här mycket med en psykolog tidigare.
– Det här är en process vi påbörjat. Vi ska utöka samarbetet, säger Signell.