Flinck: Vi måste inse sanningen om vår liga
Uppdaterad 2016-10-11 | Publicerad 2016-09-13
Vår svenska liga har blivit tråkigare och sämre
Det här är inte fotboll.
Och jag är inte allsvensk krönikör.
Därför tänker jag inte blunda: Vår svenska liga har blivit tråkigare och sämre.
Ligapremiär och hade jag varit allsvensk fotbollskrönikör hade jag nu brustit ut i sånt som:
Äntligen.
Serien vi älskar över allt annat.
Vår stolthet.
Världens jämnaste liga.
Visst, jag vurmar också för vår svenska elitserie... förlåt Handbollsligan.
Men den är inte lika konkurrensutsatt av Champions League och utländska toppligor som fotbollens allsvenska. Det borde den i och för sig kanske vara för det bjuds på fantastisk handboll i Bundesliga och Champions League vecka in och vecka ut.
Därför behöver vi inte försvara den lika mycket mot internationella influenser.
Men det här handlar om att inse sanningen, se verkligheten: vår serie har blivit tråkigare och sämre; lite svårare att älska till och med. Det kan inte ens varumärkesbyggarna bakom det nya namnet på serien blunda för.
Bara två lag är bättre
Flera av ligans bästa spelare förra säsongen har försvunnit utomlands, som:
Skyttekungen och den främste av dem alla: Lukas Nilsson.
De två bästa målvakterna – Mikael Aggefors och Torbjörn Bergerud.
EM-spelarna Viktor Östlund och Andreas Cederholm.
Landslagsaktuella Helge Freiman och Daniel Pettersson.
Högkaratiga Josef Pujol, Christian O’Sullivan och Iman Jamali.
Till det kan vi lägga att älskade klubbprofiler som Tobias Albrechtson och Johan Jepson har lagt av.
Knappt någon av dem här har ersatts med motsvarande kaliber. I stället räknar jag till sammanlagt 35 uppflyttade juniorer i årets serie när jag lusläser tidningen Matchs Superguiden 2016/17. Då har Ystads IF av någon anledning inte bokfört någon av sina nya juniorer i a-truppen som uppflyttad så det borde vara en handfull till.
Det där säger rätt mycket om klubbarnas ekonomier.
Tittar vi på lagen är det egentligen bara Sävehof och Malmö som på papperet ser ut att vara bättre än förra säsongen.
Mycket tyder på att serien kommer att skikta sig tydligt i två halvor med Kristianstad, Alingsås, Sävehof, Malmö, Ystad, Lugi och RIK på den övre och resten på den undre. Ja, jag kan förstå Philip Nilsson i Ystads IF som i söndags, efter 3,5 månaders försäsong och med bara två dagar till premiären, meddelade att han tappat motivationen och lägger av som 27-åring.
Ser ut att bli tajtare än i fjol
Men nu ska vi inte bara raljera.
Det finns saker att glädja sig åt och tro på också i Handbollsligan 2016/17.
Sävehofs satsning med Jonas Larholm, Partille Arena och Robert ”Sir Alex” Wedberg är förstås kittlande och väldigt välkommen. Låt oss bara hoppas att Partilleborna tycker likadant så att det äntligen blir lite drag kring ett av de finaste klubbyggena (herr/dam/ungdom) vi haft i svensk idrott de senaste 25 åren.
Malmös lite märkliga satsning, och inte riktigt lika fina klubbygge, kan ge en efterlängtad semifinalplats.
Kristianstad kommer inte att jogga hem poängen, inte under hösten i alla fall.
Striden runt strecken ser ut att bli mycket tajtare än i fjol. Aranäs och Karlskrona lär få slåss om att undvika jumboplatsen. IFK Ystad och Skövde väntas fajtas om att slippa kval med någon av Guif, Hammarby och Ricoh, som i sin tur gör upp om den sista slutspelsplatsen.
Jesper Konradsson och Jerry Tollbring valde trots allt att stanna i Handbollsligan. Institutionen Mathias Tholin är också kvar.
Larholm, Gunnar Steinn Jonsson och Magnus Persson återvänder.
Med så många hål som ska fyllas i trupperna och så många uppflyttade juniorer är det förstås upplagt för nya, talangfulla tonåringar att slå igenom, som vi sett Lukas Nilsson, Jerry Tollbring och Alfred Jönsson göra de senaste åren. Sådana genombrott är bland de roligaste att följa.
Danskan Karen Brødsgaard som ny assisterande tränare till Mikael Franzén i Alingsås är den kanske mest spännande värvningen i år i hela serien.
Det är inte Alexander Tatarinsev. Alla som fått en glimt av Kristianstads nye vänsternia har redan dömt ut honom som årets flopp. Mest spännande kring ryssen lär bli hur Ola Lindgren och Mats Samuelsson, när de skickat i väg honom, ska förklara varför de värvade 26-åringen efter att scoutat honom i över ett år.