Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

”Han tittade på när vi duschade”

Uppdaterad 2011-06-20 | Publicerad 2011-06-18

Tre lovande handbollsspelare
utsatta för sexuella övergrepp

Nakenprov för att få sommarjobb och smisk som bestraffning.

Tre handbollsspelare, en gång lovande talanger i Lugi, träder fram och berättar hur en ledare i en av Sveriges största handbollsklubbar förgrep sig på dem.

– Han följde med in i omklädningsrummen när vi duschade. Där stod han och tittade på oss och sa: ’Tvåla nu in era könsorgan. Jag får se hur ni gör det.’, berättar en av de före detta spelarna för Sydsvenskan.

De var en gång alla unga lovande handbollsspelare i en av Sveriges mest kända klubbar, Lugi. I dag träder de tillsammans fram och berättar det som klubben känt till hela tiden, att en av Lugis största ledargestalter utsatte spelare för sexövergrepp under en drygt tjugo års lång tid.

De tre spelarna var aktiva på 80- och 90-talet och en av dem, Roger, berättar hur han blev utnyttjad när han skulle få sin ömmande rygg undersökt av ledaren.

”Jag var så jävla rädd”

– Jag vågade inte säga nej. Han var inte aggressiv, bara övertygande på ett lugnt sätt. Han tog mig på könsorganet, på pungkulorna. Jag var så jävla rädd, berättar han i ett långt reportage ur Sydsvenskan.

Berättelser om hur ledaren tvingade de unga spelarna att klä av sig nakna, mätas och vägas, när de ansökte om sommarjobb som badvakter. Och hur de ständigt övervakades i duschen.

Delade ut smisk

– Han följde med in i omklädningsrummen när vi duschade. Hans blick var riktad mot våra könsorgan. Han ställde sig i dörröppningen, den är väldigt smal. Där stod han och tittade på oss och sa: ’Tvåla nu in era könsorgan. Jag får se hur ni gör det.’

Och vad som hände om de inte skötte sig.

– Det var välkänt att han gav killar smisk. Ibland helt öppet på träningarna. Jag såg det själv många gånger. Jag hörde andra vuxna säga att han borde lägga av, men jag vet inte om de konfronterade honom, berättar Mikael Akkes och menar att till skillnad från det som höjdhopparen Patrik Sjöberg berättar i sin bok så pratade spelarna sinsemellan om övergreppen, de skojade om det till och med. Men aldrig med tränarna.

”Såg till att aldrig vara ensam”

– Vi hade känselspröten ute hela tiden. Täckte för varandra. Om man skulle göra något för laget, som att skicka ut veckobrev från kansliet, då såg man till att aldrig vara ensam, säger Mikael Akke till Sydsvenskan.

Ledaren, som nu är avliden, var länge ordförande i Svenska handbollförbundet och blev senare även hedersordförande.

1995 polisanmäldes han för ofredande men saken lades ner. Ledaren avsattes också från Lugi Handboll, 1995 och verkade sedan det inte mer i klubben. Men han blev kvar i Lugi-Alliansen och Lugi Motion som är egna separata organisationer.

Fyra år senare fick han pris av Lunds Idrottsgille för sina insatser som ledare inom handbollen.

Lugis svar

Lugi kommenterade uppgifterna i tidningsartikeln på sin hemsida senare samma dag som Sydsvenskan publicerat.

”LUGI Handboll är en klubb som vilar på en stabil värdegrund som är nedskriven i en tydlig policy. Klubben tar självklart avstånd från alla tänkbara kränkningar och diskrimineringar.”

Följ ämnen i artikeln