Nostalgisk OS-mara i Stockholm

Publicerad 2012-07-14

Kent Claesson genomförde Sigge Jacobssons sluttid från OS i Stockholm 1912 – med vit svettduk om huvudet, som Jacobsson.

Tillbakagång och ekonomisk kris? Pyttsan! På lördagen var det glada 1910-talet tillbaka.

OS-maran från 1912 i Stockholm firade 100 år med ett nostalgilopp.

Följ ämnen
Friidrott

8 000 sprang Jubileumsmarathon i Stockholm på lördagen, en del med speciella uppdrag:

Kent Claesson genomförde Sigge Jacobssons sluttid från OS i Stockholm 1912 – med vit svettduk om huvudet, som Jacobsson.

– Jag brukar ha keps. Och jag skärpte till mig och klarade det, sade Claesson.

Tiden: 2 timmar och 43 minuter.

Jacobsson blev 1912 sexa och bästa europé. Nu blev placeringen en annan med många fler deltagare – för 100 år sedan var de 69 stycken.

– Jättemycket folk – underbart, sade Claesson.

Till Sollentuna och tillbaka

Jubileumsloppet gick till Sollentuna kyrka och tillbaka till Stockholms stadion, i stället för inne i stan som årliga Stockholm marathon. Dessutom var det lite kortare nu, på den tiden var det "ungefär fyra mil" som gällde i stället för den numera gällande distansen 42 195 meter. Båda varianterna fanns att välja på för löparna i jubileet.

– Det var skönt att slippa de sista två kilometrarna, sade Anders Szalkai som sprang på samma tid som segraren 1912, Kennedy Kane McArthur.

Flera av åskådarna bar tidstypiska kläder. Cylinderhattar och plymer. Bandet spelade "It's a long way to Tipparary" och vid entrén stod en Priamus – en typisk Farmor Anka-bil.

Mycket publik

Maraton var höjdpunkten som enda fullsatta stadiontävlingen 1912. På lördagen var det inte helt fullt, men god stämning.

– Mycket publik längs banan – ett häftigt lopp, sade Szalkai.

Jenny Nilsson och Michael Mustaniemi vann själva långloppen, men priset för bästa 1912-kostym som utses på festen efter loppet, är större.

Man fick drömma sig tillbaka. Till tiden före första världskriget. När maratonloppen var lite kortare och Sverige arrangerade sommar-OS.

Fast det fanns å andra sidan inte penicillin, snabbtåg eller internet. Så nu, efter loppet, känns 2012 ganska bra ändå.

Ola Nilsson/TT

Följ ämnen i artikeln