Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lukas

”Hade hoppats på mer”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-01-13

Klubbarna missnöjda med tv-avtalet – får 120 miljoner mindre än hockeyn per år

Tappar mark Svensk fotboll tappar gentemot övriga nordiska länder och även mot elitserien i ishockey i det nya tv-avtalet. Nästa år är hockeyns avtal värt 300 miljoner medan fotbollen ligger kvar på 180 miljoner.

Tv-avtalet blev ingen succé för allsvenskan och superettan – tvärtom.

Svensk klubblagsfotboll tappar mark jämfört med Norge, Danmark och ishockeyn.

Då växer kritiken.

– Varför behövs två led av agenter? Dels Rune Hauge och dels Kentaro. Där försvinner en del av klubbarnas pengar, säger Malmö FF:s VD Pelle Svensson.

Följ ämnen

Det nya tv-avtalet består av tre delar – herrlandskamper, allsvenskan/ superettan och damfotbollen – och är totalt värt närmare 1,6 miljarder kronor över åren 2011–2015. Det är en ökning jämfört med nuvarande avtal som var värt drygt 1,3 miljarder.

Köpare är schweiziska Kentaro Group som direkt sålde ­rättigheterna vidare till TV4.

Ökningen i det nya avtalet står herrlandslaget och damfotbollen för som får bättre betalt än tidigare.

Tappar mark

Elitklubbarna – allsvenskan och superettan – ligger däremot kvar på ungefär samma nivå som i det avtal som tecknades 2005 – 180 miljoner om året.

Jämfört med närmaste konkurrenterna tappas nu mark för första gången på många år:

Tidigare låg även elitserien på 180 miljoner men medan allsvenskan/ superettan ligger kvar är hockeyns nya avtal värt hela 300 miljoner om året – eller 25 miljoner till respektive elitserieklubb.

De norska elitklubbarnas tv-avtal är värt motsvarande 280 miljoner kronor om året.

Danska elitklubbar har ett tv-avtal värt över 300 miljoner/året.

”Behövs två agenter?”

Sportbladet har talat med ett ­antal klubbledare som är besvikna och kritiska men få vill framträda med namn. Malmö FF:s vd Pelle Svensson är ett undantag.

Svensson poängterar att han inte tvivlar på att Svensk Elitfotboll, Sef, gjort sitt yttersta i förhandlingarna men vill väcka ett antal frågor, bland annat kring agenten Rune Hauges roll (Hauge uppges ha tjänat 50 respektive 100 miljoner kronor vid de två senaste avtalen).

– Jag vill veta varför det behövs två led av agenter, dels Rune Hauge och dels Kentaro? Varför förhandlar man inte direkt med TV4? Två olika agenter har varit inne och där försvinner en del av klubbarnas pengar, säger Svensson och fortsätter:

– Och varför var det inte större konkurrensen mellan tv-kanalerna?

”Hade hoppats på mer”

Pelle Svensson tycker också det är ”lite märkligt” att fotbollen får så mycket mindre pengar jämfört med ishockeyn.

– Jag har jobbat inom hockeyn och det spelas visserligen fler matcher där, men ”Kung Fotboll” borde ändå vara större sett till publiksiffror och det engagemang som finns runtom. Jag hade hoppats på mer pengar, avslutar ­Pelle Svensson.

Följ ämnen i artikeln