Polisen misstänker: Klubbar har "fixat" de egna matcherna

Uppdaterad 2014-11-21 | Publicerad 2014-11-19

De finns med i utredningen Så har det gått till

Polisen misstänker ett löst sammansatt kriminellt nätverk som ska ha fixat flera matcher i Sverige, bland annat i superettan.

I södra Sverige finns ett kriminellt nätverk med personer från Landskrona, Jönköping, Växjö, Helsingborg och Malmö som misstänks för matchfixning i både Sverige och Norge.

I andra delar av Sverige ser misstankarna annorlunda ut.

Där är ett av polisens spår att klubbar har ”fixat” egna matcher för att förbättra ekonomin.

Det ”vanliga” sättet att försöka rigga en fotbollsmatch framkommer i förundersökningen i det så kallade ”IFK Värnamo”-fallet. Där pressas enskilda spelare i olika omgångar av personer i vad polisen misstänker är ett löst sammansatt kriminellt nätverk (se tillägg).

– Det har strukturen av ett företag där någon är vd, en annan är ekonomichef och en tredje är vaktmästare. Framför allt måste det också finnas folk som hjälper till att placera spelen hos olika internationella spelbolag, säger en källa till Sportbladet.

Mönstret upprepas i ett fall i Norge där det nyligen väcktes åtal mot en 43-årig man från Sverige samt två svenska spelare för att ha fixat resultaten i matcher i norska tredjeligan. Det finns kopplingar mellan personer som förekommer i de båda utredningarna. Målet­ tas upp under nästa år och hela 20 dagar ska vara avsatta till förhandlingen i Oslo tingrett.

Värvar spelare

Jönköpings tingsrätt friade för en dryg månad sedan en 24-årig man som stod åtalad för grovt ­givande av muta men rätten konstaterade att han ändå hade medverkat till att försöka få tre IFK Värnamo-spelare att lägga sig mot Gais i september 2013 (2–0 till Gais).

Åklagaren Johan Lindmark, som har överklagat den friande domen till Göta hovrätt, hävdade i slutpläderingen att matchfixupplägget bygger på att 24-åringen tar den första kontakten ”i rollen som den trevlige fotbollskillen som försöker värva andra fotbollsspelare att begå brott”.

När spelarna inte nappade på erbjudandet skickades två mer hårdföra personer fram som med förtäckta hot och erbjudanden om stora pengar ska ha pressat spelarna att gå med på upplägget. Men två dagar före matchen kom det till IFK Värnamos kännedom vad som var i görningen och ordföranden Kaj Larsson polisanmälde. Utredningen lyckades dock inte visa vilka de två andra personerna är, och den misstänkte 24-åringen nekar till att överhuvudtaget ha träffat Värnamo-spelarna.

Riksenheten mot korruption har ett tiotal matcher på sitt bord (se lista) och i andra delar av landet kan det se annorlunda ut.

I Göteborgsområdet har Svenska Spel stoppat spel på ett flertal matcher innan de börjat, och redan satsade pengar har betalats tillbaka. I något fall har insatserna som utgjort de avvikande spelmönstren frysts. Sedan i juni kan de kopplas till personer vars namn har lämnats över till polisen. Här ska det handla om förhållandevis små summor, och att fotbollsspelare själva kan ha satsat på förlust för egna laget.

Spåret: Klubbar fixar själva

I Stockholmsområdet är ett av polisens spår att föreningar själva har ”fixat” matcher för att stärka ekonomin genom att involvera ett antal egna spelare. Sedan ”säljs” matchen till den organiserade brottslig­heten. Mot en stor summa pengar (flera miljoner) garanterar föreningen förlust eller ett visst antal insläppta mål som de kriminella sedan kan spela på och därmed tjäna långt mycket mer pengar än de köpt matchen för.

Åklagaren Johan Lindmark på riksenheten mot korruption vill inte kommentera om matchen mellan Jönköping Södra och Syrianska (4– 0), som polisanmäldes av Svenska Fotbollförbundet, hör dit.

– Det kan jag inte kommentera. Jag kan bara kommentera att utredningen pågår, säger han.

Avfärdar misstankarna

Syrianskas ordförande Fikri Halef avfärdade misstankarna när Sportbladet intervjuade honom:

– Det är inte första gången de säger att sådant händer i superettan eller lägre divisioner. Jag tycker det är bra att det görs utredningar. Uppgjorda matcher är helt fel och från styrelsens sida är det helt uteslutet att vi håller på med sånt. Vi har inget med det att göra, sa Fikri Halef.